Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13606353 www.bgdnes.bg

Дядо Киро е кралят на пуканките

Биографичен филм възхвалява легендарния търговец 

Продава изкушението на малки и големи, в пек и студ 

Кралят на пуканките се казва Кирил Георгиев и е от Варна.

Дядо Киро, както е известен възрастният уличен търговец, е на 80 години, но въпреки възрастта си не спира да се труди и работи. Повече от две десетилетия продава пуканки на едно от най-оживените места в морския град, а именно до Фестивалния и конгресен център.

"Всички от Варна са чували за дядото с пуканките. Години наред продава своето изкушение на малки и големи в пек и студ", споделят пред "България Днес" от общината. Според служителите Кирил през последните дни отсъства от легендарното си работно място, а местните се чудят къде е, тъй като досега не е имал почивен ден.

Реклама

"Човек няма как да не запомни дядо Киро. Докато продаваше пуканките, постоянно си похапваше от тях и казваше, че го прави, за да следи качеството, защото то е най-важно", с приповдигнато настроение разказват служителите.

Легендарният пенсионер смята, че тайната на успеха му се крие в постоянството. Обяснява, че оригиналната рецепта е за бели и солени пуканки. От тях продава повече. Купуват ги българите и хората от Балканите. Сладките са предпочитани от руснаци, украинци, турци и германци.

Царевицата, която използва дядо Киро, е от Южна Африка, Турция, Франция, Аржентина, САЩ и Украйна. Не се снабдява с българска царевица, защото според него не е добре почистена, лошо е пакетирана, не е сертифицирана и не отговаря на стандартите за качество.

"Машината за пуканки е антикварна, 19-годишна е", споделя бай Киро, който смята, че ако купи нова и модерна машина, едва ли ще работи повече от два-три дни.

Уличният търговец е истинска варненска легенда. Неотдавна за него бе заснет филм, а рапъри го възпяха в песен. Филмът "Властелинът на пуканките" е биографичен и проследява един ден от еднообразното всекидневие на симпатичния работяга, опитвайки се да разкрие каква личност се крие зад легендарната количка.

Реклама
Реклама
Реклама