Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13642483 www.bgdnes.bg

Георги Чопов, потомък на революционера: Върнете костите на Гоце Делчев в България!

Очаквам единични провокации на годишнината, без масови саботажи 

"Да върнем костите на Гоце Делчев в родината му България, е едно от най-големите ми желания. Всичко може да се реши на политически ниво и призовавам политиците да го направят, но знам, че е почти невъзможно тленните останки на Гоце да се завърнат у нас. Просто няма да ни ги дадат."

Това заяви пред "България Днес" 78-годишният Георги Чопов, който е потомък на националния ни герой Гоце Делчев. Неговият прадядо Андон е бил женен за най-голямата сестра на революционера - Мария.

Реклама

В момента костите на революционера са в каменен саркофаг в църквата "Свети Спас" в Скопие. "Гоце Делчев никога през живота си не е ходил в Скопие, така че е странно, че точно там е погребан", коментира потомъкът.

България и Северна Македония вече вземат мерки честванията на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари да преминат спокойно след породилото се напрежение в последните седмици.

"Предполагам, че ще има единични случаи на провокации и напрежение. Някой ще се напие и ще говори глупости. Но масови саботажи едва ли ще се случат", казва Чопов.

По негови думи, докато българите не бъдат защитени в конституцията на Северна Македония, проблемите с наши сънародници ще продължават. Изказването му е по повод пребития Християн Пендиков, за когото вчера обявиха от ВМА в София, че състоянието му се подобрява.

"Конфликтът между България и Република Северна Македония трябва да се реши, защото в един момент може да ескалира и да се отрази на живота в Европа. Може и до жертви да се стигне, ако продължаваме така", допълва потомъкът.

Чопов ще почете Гоце Делчев, като запали свещи на гроба на баща му - Никола Делчев, в траурния комплекс в Благоевград.

Реклама
Реклама
Реклама