Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13642565 www.bgdnes.bg

Жителите на родопското село Могилица: Страх ни е от мечките!

Заради топлото време не заспаха и обикалят около къщите 

"Местните хора се страхуват и са неспокойни. И това е нещо нормално, защото тук появата на мечки се случва често. Притеснени са, защото държавата взема мерки срещу хищниците, едва след като стане беля".

Това заяви пред "България Днес" Милко Кисьов, кмет на смолянското село Могилица. Преди дни край населеното място в снега са забелязани стъпки от дребна мечка. Родопчани се притесняват, че заради глада хищникът може да атакува къщите им.

Реклама

"Мечката е животно, което няма покрив и обикаля където пожелае. Затова и поведението й е непредсказуемо. Все пак не е легнала на едно място, а се движи и може да срещне човек. Засега няма инциденти с хора и животни, но не смея да си помисля какво страшно нещо може да се случи", коментира пред вестника Кисьов.

По негови думи мечката не спи, защото доскоро в Родопите беше топло като през пролетта. Едва от три дни насам започнало да трупа сняг и да има истинска зима.

"За последно следи от мечката са забелязани край пещерата Ухловица, няма как да знаем къде ще е следващата й поява", добави Кисьов.

Могилица не за пръв път има близка среща с мечки. През месец май миналата година стръвница нападна и изяде 15 крави и телета. Малко преди това се нахвърля и на човек, който се е спасил на косъм, с множество рани. Стръвницата се е активирала най-вече около селата Кошница, Турян, Черешово, Ухловица и Могилица. Местните стопани са се видели в чудо, още повече след като баба Меца изяжда и добре охранен кон. За проблема алармира собственикът на убитите и хапнати от мецана крави и телета Радослав Даритков. Родопчанинът успява да заснеме една от малкото оцелели крави, която ражда теленце малко преди да бъде нападната от мечката. С последни сили смелата крава се бори за своя живот и този на отрочето си и накрая успява с цената на множество рани да прогони хищника.

По същото време в района се появи и група от седем малки и големи мечки, които се придвижваха вкупом и без притеснение се разхождаха по улиците в Могилица.

Реклама
Реклама
Реклама