Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13645768 www.bgdnes.bg

Актьорът Ненчо Костов от "Войната на буквите": Жените искат Баян, не Петър!

Интересът на нежния пол е към него, не към мен, казва още артистът от Народния

"Интересът на жените към мен с появата на "Войната на буквите" не се е засилил. Баян, моят брат, обра всички точки."

Реклама

Това каза пред "България Днес" актьорът Ненчо Костов, който влиза в ролята на цар Петър в разбунилия духовете сериал на БНТ.

Талантливият артист не иска да говори много за личния си живот. Избягва темата дали е обвързан, което навява на мисълта, че най-вероятно има човек до себе си. Ала иска да го запази в тайна.

Костов е избран за "Войната на буквите" чрез кастинг. Първоначално се явява за ролята на Баян - брат на Петър. Но впоследствие тя е дадена на колегата му Даниел Върбанов.

"Работихме по една от сцените на Петър. Имахме и импровизационна част, която, оказва се, е била проба, свързана с образа на Петър. Това го осъзнах едва когато ми се обадиха с новината, че съм избран за ролята", разкрива актьорът, който е част от Народния театър.

Костов не се подготвя с дебела литература, за да вникне още повече в образа на владетеля, управлявал България над 40 години.

Реклама

"Основният литературен материал, на който се опирах, беше сценарият. Разбира се, ревизирах си познанията за времето и личностите, завихрящи сюжета. Но не исках да се вкопавам твърде дълбоко в историческите трактовки или единствено в идеята за Петър като владетеля, канонизиран за светец и останал във времето с прозвището Добрия. Това не значи, че съм се стремял да принизя добродетелите му, напротив. По-скоро исках да имам доза свежест на съзнанието, усещане за свобода при прочита на сцените", казва още Костов.

Екранният цар Петър признава, че получава огромна подкрепа от по-опитните си колеги, които участват в сериала. С роли във "Войната на буквите" са Захари Бахаров, Деян Донков и Теодора Духовникова.

"От тези хора се учиш, докато работиш с тях. Учиш се от погледа, усета, реакциите, идеите им. От дисциплината, мисълта, които влагат, от това колко са наясно с героите си и степента на подготовка, с която идват на снимачната площадка. Същевременно те се грижат за цялостната атмосфера, за сближаването във и извън работния процес, за това по-неопитните им колеги да се чувстват спокойни и сигурни в себе си. Наистина ги усещах като мое семейство", добавя още цар Петър.

Актьорът успява да изгради много бързо връзка с екранния си брат Баян. Костов и Върбанов се нуждаят от няколко дни на снимачната площадка, за да станат супер близки.

"Запознахме се по време на предварителните етапи от процеса. След началото на снимките ни бяха необходими 2-3 дни, за да си изградим наш език, особена връзка и разбирателство. Като цяло общата ни енергия причини значителна доза забавление, но и нерви и тревоги на част от екипа", обяснява Костов.

Цар Петър счита за радващо, че има хиляди коментари за "Войната на буквите". Мненията за сериала за двуполюсни, ала според актьора това е добре.

"Част от негативизма идва от представата на хората за цар Симеон и България на три морета. Идеята, че там е имало едни хора, окъпани в злато, културно и духовно извисени, тотални победители на бойното поле и ние трябва да сме същите тези хора, но не сме. Във филма не се опитваме да развенчаем тези образи, а освен висотата им да потърсим цялото им многообразие, противоречия, дилеми, несигурности, борби. Чрез свободата в изкуството да развием хипотеза за пътя им, който е дал предпоставките за това да ни интересуват и до днес. Отвъд философията и историческата правда целта на проекта пък е "ентъртейнмънт", тоест някои зрители той успява да улавя, развлича, вълнува, задоволява, други не и в това при един артистичен проект няма нищо необичайно и потресаващо. Надявам се април месец всички да си стиснем ръцете, че филмът е страхотен", добавя Костов.

Артистът:

Рано ми е за чужбина

- Г-н Костов, част сте от трупата на Народния театър. Като един млад и талантлив актьор пречат ли ви скандалите, които бушуват в последните месеци в театъра?

- Скандалът е един. За съжаление, нито възрастта, нито талантът стоят в основата му или могат да го разрешат на този етап.

- Как един млад актьор успява да се издържа и да живее прилично в тези тежки времена? Виждаме - всичко е нагоре, а на хората им е тежко, още повече на младите.

- "Всичко е нагоре" - надявам се все повече да успяваме да отнасяме този израз и до душевното ни израстване. Що се отнася до работните стойности - имам късмета да съм от актьорите, на които все още не се е налагало да се занимават с друго или да се преквалифицират.

- Вашата колежка от НАТФИЗ Мария Бакалова пожъна огромен успех в Холивуд. Познавате ли се и мечтаете ли за кариера в чужбина, или по-скоро искате да се развивате у нас?

- Както гласи популярният напоследък израз: "Засякохме се в Академията". Любопитно ми е как се развива кариерата на Мария и се надявам да участва в страхотни проекти. Би било красиво да успеем чистосърдечно да се зарадваме, приемем и неопорочим успехите й. Към вижданията за себе си в чужбина пък подхождам плахо на този етап. Мисля, че имам още много какво да уча и развивам тук.

- Какви са интересите ви?

- Театър и кино. Скулптура. Отскоро езда и стрелба с лък.

Реклама
Реклама
Реклама