Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13646390 www.bgdnes.bg

Почина най-възрастната българка

На 110 години 

Десетки изпращат баба Нурие, която прогледна преди петилетка 

Доли ЛУКАНОВА

Най-възрастният човек в България почина!

Баба Нурие Дерменджиева от смолянското село Средногорци си отиде на 12 януари т.г. на 110 години. Това съобщиха нейни близки пред "България Днес". Суперстолетницата умира спокойно в съня си, докато е при двете си дъщери. Дерменджиева е родена на 12 октомври 1912 г., което я прави истинска рекордьорка за ширините ни.

"Много ни е тъжно, много ни липсва. Баба Нурие беше много добър и хубав човек. Аз съм най-голямата снаха и само добро съм видяла от нея. Много ни помагаше. За деца, внуци, правнуци. Баба Нурие си можеше дълго време и не се предаваше" споделя с болка пред вестника Мюмюнe, съпруга на най-големия син на старицата - Рамадан.

Реклама

За живот повече от век Дерменджиева не е казала лоша дума на никого. Нурие израства с много сестри и братя в селището Мадан в Дъбово. Омъжва се на 16 години, като съпругът й Реджеп е само на 13 по това време. Младата булка изчаква любимият й да навърши пълнолетие и ражда първото си от общо 6 деца. Отглежда наследниците си почти сама. Съпругът й умира от силикоза (професионално заболяване, причинено от вдишване на кварц) през 1952 г. Тогава е само на 36 години. По това време фамилията живее в село Рустан, което днес е напълно обезлюдено. Лека-полека членовете на семейството се изнасят в общините Мадан, Рудозем и Смолян, където си построяват къщи. А баба Нурие започва да им гостува по един месец на ротационен принцип. От всичките си деца възрастната дама има 14 внуци и 22 правнуци.

Наследниците признават, че им било най-трудно преди 5 години, когато трябвало да преценят дали да се оперира заради прогресивно ослепяване. Заедно решили да постъпи в болница, въпреки че можело да не издържи операцията. Столетницата не виждала и с двете си очи от години заради катаракта. След интервенцията се случва чудо. Баба Нурие не само че издържа операцията, но и си връща до голяма степен зрението.

"Не се спираше, толкова жизнена беше. Все ни помагаше. Не се застояваше на едно място. Последните 2-3 месеца започна да се предава. Накрая не можеше да приказва, искаше нещо да каже, но не можеше", допълва най-голямата й снаха.

Нурие живее на село. Цял живот е работила на нивата и брала тютюн, отглеждала картофи и боб. Винаги е яла краве мляко и домашно масло. Тъй като семейство й е многодетно, тя никога не е работила на държавна работа, за да има време да отглежда децата. Пенсионира се като фермер, но продължава да е дейна почти до последен дъх и да помага на близки и познати. Това е и причината на погребението преди две седмици гробищният парк да бъде изпълнен с хора. Над 100 човека отиват да си кажат последно сбогом със суперстолетницата. По неофициална информация баба Нурие е втората най-дълголетна българка в историята. Първото място се държи от Карамфила Стоянова (1903-2014г., която е живяла 110 години и 264 дни).

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама