Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13659920 www.bgdnes.bg

Илиана Раева позната с любимата на Путин

Двете се знаят от гимнастиката, никога не са обсъждали политика

Илияна Равева в приятелски отношение с любимата на Путин. Знаменитата ни гимнастичка се познава с Алина Кабаева точно по линия на спорта.

"С Алина Кабаева се познаваме и се уважаваме като приятелки", каза за "България Днес" шефката на Българската федерация по художествена гимнастика - БФХГ. Ветеранката на БГ грациите обаче не пожела да коментира новината, че след САЩ и ЕС подготвя санкции срещу Кабаева, за която не от вчера е известно, че е любимката на Владимир Путин. По-специално подготвяните санкции включват евентуална конфискация на палат, собственост на шампионката в Швейцария, на чийто покрив имало хеликоптерна площадка, разкриват руски разследващи журналисти.

Реклама

"Не мога да кажа нищо повече по този въпрос, защото, нали знаете, това е политика, а аз съм в света на спорта", поясни половинката на Наско Сираков.

През 2018 г. Раева и нейните състезателки бяха поканени от Алина Кабаева да участват в турнир по художествена гимнастика в Москва, организиран от фонда, носещ нейното име. След това БФХГ върна поканата на фонд "Алина Кабаева" и така фаворитката на руския президент пристигна в София.

"Да, те ни поканиха тогава. Но не поддържам контакти с Кабаева и никога не съм поддържала. Виждали сме се на състезания с нея, но дотам", обясни Илиана Раева. Тя добави, че няма никаква представа за бъдещи санкции срещу недвижимост на руската й колежка в Швейцария.

"Не съм имала никога срещи насаме с нея. Водила съм разговори, но само когато сме били на състезания", подчерта бившето "златно момиче". Раева обаче не можа да обясни как се е сприятелила с топ гимнастичката на Русия без по-близки контакти с нея.

Мнението на Раева за руската грация, за която се твърди, че е много близка до Путин, е неизменно високо.

Реклама

"За мен Кабаева е един голям шампион", категорична е шефката на БФХГ.

Неостаряващата топ гимнастичка на България отрече и да е обсъждала с Кабаева теми от политиката.

"Не планираме да имаме съвместни изяви с националния отбор по художествена гимнастика на Русия. Ние имаме разпоредено от нашата световна централа по художествена гимнастика, че те не могат да участват в нейни състезания", подчерта за "България Днес" Илиана Раева.

През 2020 г. на олимпиадата в Токио обаче се завихри политически скандал около художествената гимнастика. Тогава нашият отбор се класира първи с безпрецедентна разлика с руския, който се класира на второ място. "След дългата хегемония на Русия - нормално е да го преживяват тежко", коментира тогава появилите се обвинения Раева.

На тази олимпиада Русия остана без титла в художествената гимнастика за първи път от Атланта 1996. "Обидно", написаха водещите спортни медии в Русия, но не поставиха под съмнение заслужения успех на българките, които бяха посочени като основните конкурентки на Русия.

Реклама
Реклама
Реклама