Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13669239 www.bgdnes.bg

Проф. Николай Витанов: Грипът ще отслабне след седмица

Мястото на българина е вкъщи при ракията и туршийката, а не в болниците, заяви математикът от БАН 

"В момента сме в пика на грипа, така че се пазете. Не само сега, но и през следващата седмица ще е така, докато вълната започне да отслабва. Както виждате, прогнозата, че грипът и COVID ще се разминат, се осъществява. И здравната система няма да се натовари, което е и целта на играта. Внимавайте с грипа и си карайте спокойно работата."

Реклама

Това коментира математикът от БАН проф. Николай Витанов по повод актуалната ситуация с вирусите у нас.

По негови думи болниците в страната не са препълнени - заетите интензивни легла са 33 от общо 500, което се равнява на около 7% от критичната стойност. При неинтензивните легла заетостта е 252 от общо 5000, или 6% от критичните нива. "Нещата са под контрол. Мястото на народа е в къщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в болниците", добави с усмивка Витанов.

Намаляващата сила на грипа беше потвърдена и от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По негови думи в момента няма нужда да се обявява епидемия в София.

"Отчита се спад на разпространението на заразата във всички възрастови групи. Макар че е рано за прогноза, вероятно и след края на междусрочната ваканция (бел. ред. - почивката им приключва на 5 февруари) за учениците в столицата няма да се обяви грипна ваканция", поясни Кунчев.

Математикът от БАН посочи още, че COVID не е сериозна заплаха за българите, като се позовава на числата. "Планът за блокиране на разпространението на коронавируса чрез спиране на дифузното разпространение работи вече 306 дни. Ситуацията е под пълен контрол и не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Смъртността е сведена до едноцифрено число на ден. И през февруари ще е ниска. Внимавайте все пак и се пазете. Ден след ден минаваме спокойно през пандемията, коронавирусът е на къса каишка", добави Витанов.

Реклама
Реклама
Реклама