Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13676149 www.bgdnes.bg

Кoпаят тунели под гробища заради имане

Иманяри копаят десетки метри тунели под старите гробища край великотърновското село Ветринци. Златотърсачите търсят прословутото имане на Вълчан войвода.

Районът не е населен и е в гора. Почти не стъпва човек, което улеснява още повече златотърсачите, повечето от които наемат работна ръка от селото.

Реклама

С колосален труд, при екстремни условия и с риск за живота си, изцяло на ръка са оформени множество дупки, сигнализират местни жители.

Една от най-надупчените местности е точно под старите селски гробища, които са на повече от 700 г. и също са смятани за знак. Там, в скалите, до мястото за вечен покой, съществуващо от столетия, под огромен камък са издълбани серия от тунели с дължина повече от 15 – 20 метра, пише в-к "Борба".

Според серия от иманярски записки, именно там се намира и прочутата местност Матеица, в чиито дълбини има множество подземни галерии, храмове и зали, криещи несметни богатства на една от най-мистичните фигури - Вълчан Войвода.

Според местни легенди освен съкровищата на войводата там имане е скътал и цар Каломан. Търновският владетел е имал лятна резиденция в близост до селото.

Многократно от кметството са сигнализирали полицията за набезите. Според мълвата в тесните пролуки, за да копаят, влизали и деца.

Реклама
Реклама
Реклама