Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13699653 www.bgdnes.bg

Ердоган първо спасява от руините партийни другари

Котка оживя в Диарбекир 

Земетресение срина Южна Турция и Сирия

На два пъти земни тласъци над 7 по Рихтер сриват хотели, молове, резиденции, жилища

Апокалиптично земетресение срина Южна Турция и вече сринатия сирийски град Алепо.

Сеизмичните вълни със сила от 7,4 по Рихтер са усетени в целия Близък изток, включително Ливан, Израел, Египет, Ирак и Иран. Оцелели от страшното бедствие и геолози споделят, че трусът е бил с рекордна продължителност - 75 секунди. Люлеенето събужда гражданите на гореспоменатите държави в 04:17 сутринта, но "приключението" за тях тепърва започва - само до обяд в понеделник са регистрирани над 30 вторични труса. Един от тях е с почти същата мощ като "оригиналното" земетресение - 6.7 по Рихтер. Той също причинява разрушения и жертви.

Реклама

Към 13:00 в понеделник са загинали над 1300 души. Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщава за 912 жертви на територията на Турция и 5385 регистрирани ранени. Спасителните екипи продължават да разчистват руините. Преди изявлението на Ердоган вътрешният министър Сюлейман Сойлу обяви, че са подадени сигнали за над 70 безследно изчезнали. Анадолската агенция предупреждава, че както жертвите, така и ранените и изчезналите може да се увеличи в пъти. С най-голям брой загинали е провинция Кахраманмараш, където е и епицентърът на труса. Силно пострадали са също областите Малатия, Газиантеп, Хатай, Шанлъурфа, Диарбекир, Адана и други региони в югоизточната част на страната. В Малатия земетресението е съборило президентска резиденция и 8-етажен хотел. Спасителните екипи имат задачата да разчистят отломките на поне 2818 сгради. Потребители във фейсбук съобщават, че жандармерията работи активно на терен и спасява не само хора, но и животни. В мрежата се разпространяват снимки на униформен, държащ коте, извадено изпод руините в Диарбекир. Върху него е паднал бизнес център, съчетан с базар. Спасителите алармират, че са изпитали затруднения заради паническата реакция на гражданите. В силно пострадалия Газиантеп голяма част от населението се качило по автомобилите си в опит да напусне града. В резултат изходите на града са били блокирани и допълнителните екипи не са успели да пристигнат навреме.

Опозиционни медии сезират, че бедствието не е успяло да сплоти нацията и властите проявяват дискриминация. Според тях Ердоган индиректно е наредил най-напред да бъдат спасявани партийни другари - обадил се е на всички кметове в Югоизточна Турция от управляващата "Партия на справедливостта и развитието". В областите Кахраманмараш, Малатия, Газиантеп и Адана общини се управляват от опозицията. Техните градоначалници не са отразени от президента.

За Сирия въпросът за жертвите и ранените остава неясен. Най-силно пострадалият град Алепо така или иначе бе сринат със земята от руските бомбардировки през 2015-2016 г., както и от други сражения през гражданската война. Сирийската обсерватория за правата на човека предполага, че загиналите са над 400, а ранените минимум 1000, но данните са твърде ненадеждни. Редица страни вече изпращат помощ на Турция, но не и на Сирия. Последната може да разчита само на съюзниците си Русия и Иран. Сред протегналите ръка на Анкара е и разкъсваната от война Украйна. Президентът Володимир Зеленски предлага опитни спасителни екипи, специализирали се да разчистват отломки след бомбардировките. България дарява на Турция хуманитарна помощ, превозена с два самолета "Спартан".

 Споменът за Ерзинджан оживява

Понеделнишкият трус в Турция се води втория най-силен в съвременната история на страната след Ерзинджанското земетресение през 1939 г. Ако данните за сила от 7,4 по скалата на Рихтер се потвърдят окончателно, бедствието от вчера е със същата мощност като катастрофалното Измитско земетресение от август 1999 г. Поради мащабните разрушения и жертви в турското общество оживява споменът за Ерзинджан. В 02:00 през нощта в града и в цяла Източна Турция не остава камък върху камък. Загиват по най-консервативни оценки 32 700 лица, ранени са стотици хиляди. В началото на 1940 г. правителството на Турция налага правило сградите да се строят с противоземетръсни шайби. Доколко изискванията за качествено строителство се спазват, е съмнително.

 Трагедията в Измит се повтаря

За разлика от Ерзинджан, много турци имат спомени от друга трагедия - кошмарът в Измит през 1999 г. На 17 август в малките часове на нощта 7,4 по Рихтер разтърсват Северозападна Турция. Опитващи се да избягат хора са търкаляни по стълбища от природната стихия, блокове и обществени сгради се сриват до основи, други се накланят и се подпират на съседни здания, а трети пропадат с няколко етажа под земята. Земетресението убива близо 20 хиляди души. Зад мащабните разрушения се крие не само природно отмъщение, но и некачествено строителство. С цел икономия постройките в района масово са изграждани с бетон, в който пясъкът е бил от морето и съответно солен. В края на 90-те в Турция е във възход ислямисткото движение, което се опитва да използва трагичното събитие в своя полза. На митинг по друг повод (срещу забраната за носене на забрадки в университетите) жена развява плакат с текст "7,4 не ви ли стигна бе, неверници?". Тя интерпретира земетресението като Божие наказание.

Реклама
Реклама
Реклама