Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13727059 www.bgdnes.bg

Фалшиви камери спират джигити

Разградски села на война с превишената скорост 

Тенекия с вид на къщичка за птици кара шофьори да натискат спирачките 

Фалшиви камери стряскат и спират джигитите в разградските села Ножарово и Ясеновец.

Местните хора са пропищели от бясно каращи шофьори, които не спазват ограниченията в населените места, и вземат контрола в свои ръце. В Ножарово тенекия е превърната в стационарна камера - точно копие на истинско устройство, което засича и глобява за висока скорост. Разположена е на стълб и се вижда отдалеч, което принуждава водачите на автомобилите веднага да преместят крака си върху спирачката.

В Ясеновец местен жител е поставил фалшива камера от вида "тринога", която също респектира шофьорите и инстинктивно намаляват скоростта.

Реклама

"На хората им писна да фучат автомобили и сами взеха мерки. В района на фалшивата камера има спирка, на която ученици чакат автобуса. Също така има площадка за игри с люлки и е опасно да се кара бързо. Поискахме да сложат легнали полицаи, но не се случва. Рисувахме с бяла и червена боя по асфалта с числото 30 - толкова да е ограничението на скоростта, но също нямаше ефект. Затова местните хора са се организирали и са поставили фалшивата камера", разказа пред "България Днес" кметът на Ножарово Хюсеин Хюсеин.

По негови думи тенекията, превърната в устройство за борба с джигити, се появява преди около 2 месеца. И вече имало случаи, в които шофьори намаляват скоростта, щом я видят.

"Много бясно карат някои хора, не знам за къде бързат. Но появата на камерата е за добро. Никой не казва, че той я е направил, защото вероятно се притеснява да не бъде глобен. И аз не знам. Много хора ми звънят да ме питат дали наистина камерата снима и може да доведе до глоби, но казвам, че не знам. В селото се шегуваме, че както е изрисувана, прилича на къщичка за птици. Много си я харесваме, защото е реалистична и може да направи населеното ни място по-спокойно", каза още пред вестника Хюсеин.

Изкуствената тринога в Ясеновец също дава добри резултати и мнозина се притесняват, че наистина снима, което води до по-спокойно шофиране в селото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама