Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13727928 www.bgdnes.bg

Мъдрят как да пратят 68 тома дело на Божков в Дубай

Темида с ултиматум към КПКОНПИ

Ще превеждат част от документите на арабски

Как да бъдат изпратени 68 тома с доказателства на Васил Божков в Дубай? Този въпрос тормози от месеци Темида и КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество) по делото за конфискация срещу бизнесмена, научи "България Днес".

Процесът се точи от началото на 2021 г., когато Божков беше подпукан от властите. Антикорупционната комисия поиска запор на негови и свързани с него фирми, а също и на съпругата му Елена Динева. Исковите претенции срещу хазартния бос са за над 278 млн. лв., а срещу свързаните фирми надхвърля общо 400 млн.

Реклама

Божков е с повдигнати задочно редица обвинения - за ръководител на наказателна бригада, целяла ескалация на протестите, шеф на група за подбудителство към убийство на четирима човека, принуда и опит за изнасилване на жена, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба, търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред, и др.

Бизнесменът се спаси от белезниците, тъй като се подвизава в Дубай, Обединените арабски емирства (ОАЕ), откъдето властите отказват да го екстрадират. Понеже известията по делото за конфискация не го откриват на познатите адреси, съдът дава ултиматум на антикорупционната комисия да предостави адрес за призоваване на Божков или производството да бъде прекратено. Така от отговора на КПКОНПИ магистратите установяват, че ответникът се намира в Дубай.

Тогава магистратите започват да се интересуват от възможностите за съдебна поръчка. "Какъв е редът за връчване на съдебни книжа в ОАЕ - дали чрез съдебна поръчка чрез Министерството на правосъдието (МП) или по друг облекчен ред?", запитва съдия Божана Желязкова. Тя иска отговор от съдебните служители по какъв начин може да стане връчването на 68 тома с материали по делото, с които Божков като страна в процеса има право да се запознае. Съдът се подготвя за поръчката, като разузнава и кои от документите ще трябва да бъдат преведени на арабски език.

Наскоро от Дирекция "Международно правно сътрудничество и европейски въпроси" на МП уведомяват за законовия ред, по който може да стане връчването на книжата. Тъй като обикновено те са на хартия, не е ясно дали на властите няма да им се наложи да ангажират половин самолет, за да ги изпратят на боса.

Поради големия му обем делото е отложено за месеци до пристигане на писмени отговори от страните. През пролетта на 2021 г. магистратите спряха производството до произнасяне на Съда на ЕС по отправено преюдициално запитване за тълкуване на конфискацията у нас. Отговорът на европейските съдии отвърза ръцете на КПКОНПИ за т.нар. гражданска конфискация, която не е обвързана с наказателното производство. Така в края на 2021 г. Софийският апелативен съд дава зелена светлина делото срещу Божков, Динева и 10 фирми да продължи.

Междувременно бизнесменът успя да спечели важни битки с държавата пред Темида. Отменени от съдилищата бяха наказателни постановления за близо 15 млн. лв., издадени срещу хазартните му компании. След това Темида отмени още две глоби от по близо 5 млн. за двете компании - "Еврофутбол" и "Ню Геймс", която беше организатор на "Националната лотария".

Реклама

Запорираха му имот във Франция

Първият случай на възбранен имот на българин в чужбина е с жилищна сграда във Франция, собственост на Васил Божков. От КПКОНПИ се похвалиха, че комплексът се оценява на стойност над 2,6 млн. лв. Процедурата е протекла паралелно, като съгласно френския съд мярката за обезпечението е законосъобразна и е вписана в Парижката служба по регистрация на ипотеки и възбрани. В ход са няколко идентични процедури в Гърция, Испания и Германия, обясниха разследващите.

От КПКОНПИ поискаха от боса да се отнемат още моторна яхта за 41 бона, моторна лодка за 1,1 млн. лв. и самолет с пазарна стойност 34 млн. лева.

Реклама
Реклама
Реклама