Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13738542 www.bgdnes.bg

Промени в Наказателния кодекс предвиждат: Биеш куче, лежиш 4 г. в затвора

 Тежки наказания може да има за организирани боеве и изоставяне на животни 

Ако биете куче, може да лежите в затвора четири години. Това предвижда промяна в Наказателния кодекс за престъпления срещу животни. В момента наказанието за жестокост към най-добрия приятел на човека е до 3 г. затвор и глоба до 2000 лв.

"Четири години затвор за тези, които бият и убиват беззащитни животни! Не може онези, които зверски измъчват кучета и котки, да получават само глоби. Статистически у нас ефективните присъди за този вид престъпления са много малко, и то само в случаите, в които деянието се е повторило или извършителят има сериозна съдимост. В България имаме нужда от наказания, които превъзпитават", сподели пред "България Днес" наказателен адвокат Мариета Караджова, която е автор на проекта за промяна в Наказателния кодекс.

Реклама

"Първата ни идея беше да повишим наказанието за малтретиране на животни от 1 до 4 години, а при рецидив - до 5 години. Друго направление, в което са необходими изменения, е за провеждане на кучешки боеве. Това са организирани престъпни групи, които работят на много високо ниво. Покрай кучешките боеве има залагания, проституция и продажба на наркотици. За да може да се разкриват този тип престъпления, наказанието трябва да се повиши с една година. Изцяло нов закон предложих да внесем за изоставянето на домашни любимци и неполагането на достатъчно грижи за тях. У нас масово се изхвърлят домашни любимци. Наказанието за това престъпление ще бъде до 2 години затвор", обясни Караджова.

Мариета обича животните и се грижи за три котки, които намерила на улицата.

"Единият ми котарак беше изхвърлен на боклука, прибрах го от кутийка с други котета, които бяха умрели. Очаквах изготвения от мен проект да събере около 500 подписа, но за по-малко от седмица подписите станали над 15 000", каза за финал Караджова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама