Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13749713 www.bgdnes.bg

Марш за Левски открит в архив

75 години по-късно

Свирят го за първи път на 19 февруари

Пише го авторът на Химна на независимостта Георги Шагунов, преди да почине 

Неизвестен марш в прослава на Васил Левски се съхранява в Държавния архив в Бургас. Той звучи жизнерадостно и оптимистично и се очаква за 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на 19 февруари да бъде изсвирен за първи път.

Реклама

Това съобщи пред "България Днес" директорът на бургаския архив Данка Георгиева. Музикалната творба е създадена на 20 юли 1948 г., когато са отбелязани точно 111 години от рождението на Дякона. Само три месеца по-късно авторът на произведението - композиторът Георги Шагунов, напуска този свят.

"Той е бил капелмайстор на 24-и пехотен черноморски полк. Бил е много продуктивен и е създал над 2000 произведения, от които до нас достигат не повече от 900. Този марш за Левски попада в бургаския архив през 70-те години на миналия век", споделя Георгиева.

По инициатива на Данка Георгиева за първи път се дава гласност на тази творба. Тя ще се окаже второто най-известно произведение на композитора Георги Шагунов след Химна на независимостта, който създава само за един час след обявения Манифест за независимостта на България от Фердинанд I.

Днес, близо 75 години след написването на жизнерадостния Марш в почит на Демона на империята, Бургаският духов оркестър репетира усилено първото му изпълнение под диригентството на Анастас Камиларов.

Наред с това в Държавния архив в морския град се пази и една от седемте безспорно установени фотографии на Васил Левски. Тя е направена към самия край на 1867 г. или в началото на 1868г. по време на Втората българска легия в Белград от Анастас Карастоянов. Снимката идва до нас чрез личния фонд на Иван Цанков, който е един от сподвижниците на Левски.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама