Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13750098 www.bgdnes.bg

Турски строители панически бягат от страната, страх ги е, че ще ги арестуват и ще ги тикнат в затвора заради срутените от земетресенията сгради

Правят "списък на позора"

Неграмотен издигнал 12 блока, всички рухнали 

Възможност за бягство от правосъдието и политически чадър от властите търсят отчаяно турски строителни фирми.

Заради безпрецедентния скандал с качеството на сградите, разразил се след земетресението с поне 30 хиляди жертви, в строителния сектор на Турция цари паника. До неделя са задържани или официално заподозрени минимум 12 собственици на фирми в бранша. Оказва се, че изрично криминализираното използване на морски пясък за строителни дейности съвсем не е прекратено. Друго престъпление, станало с директното съучастие на държавата, е затварянето на очи за сгради, издигнати без разрешителни или с издадени разрешителни, въпреки че не отговарят на критериите за безопасност. Последното е особено често срещано при строежи на обществени обекти, защото се гонят срокове за официалното прерязване на лентичките им.

Реклама

Един от рекордьорите по нарушения - строителният бизнесмен Явуз Каракуш, усеща, че вероятно ще свърши зад решетките, събира си багажа и прави неуспешен опит за бягство в чужбина. Неговата фирма вдига луксозни жилища в източната провинция Адъяман. Почти всички сгради на Каракуш изпопадат като круши. С два куфара и с жена си Севилай Каракуш бизнесменът Явуз се качва на безплатен (!) евакуационен полет до Истанбул. Там двойката си набавя самолетни билети за първия рейс до Грузия, но през тези часове е издадена заповед за задържането на Каракуш. Той и Севилай са задържани на гише за чекиране на багаж.

Друга фирма рекордьорка е "Йозбурак Иншаат" от област Хатай. Всички нейни сгради, построени, откакто тя съществува (2010 г.), са се срутили. Собственик на компанията е Хикмет Гюнсай, похвалил се преди време, че е с начално образование, а е създал такъв "успешен" бизнес. "Йозбурак Иншаат" е използвала рекламния слоган "Най-добро качество с най-добри материали". Парите за "добрите" материали, разбира се, са взимани от клиентите. При изграждането на обекти с обществено предназначение е практикувана до болка познатата и у нас практика парите от държавните поръчки да се крадат.

Докато надеждата за намиране на още живи хора под руините гасне, спекулата в търговската мрежа продължава с пълна сила, съобщават още турски медии. Опозиционната Републиканска народна партия създава "списък на позора" с недобросъвестни производители.

Най-фрапантни са увеличенията на цените на юрганите - детските струват по 310 лири вместо 132 към 6 февруари.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама