Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13759415 www.bgdnes.bg

Скулпторът Любомир Григоров, който прави паметника на Аспарухов: Харизмата на Гунди вдъхновява

Знам, че няма как да угодя на всички, казва творецът

Кой е той

Любомир Григоров е скулпторът, който вае паметника на легендата на "Левски" Георги Аспарухов и вече работи по проекта.

На 4 май 2023 г. се навършват 80 години от рождението на Гунди и очакванията са до тази дата монументът да бъде открит. Специално за читателите на "България Днес" Григоров разказва за работата си по паметника на футболист номер 1 на XX век.

Реклама

- Г-н Григоров, паметникът на Гунди, който ще се издига близо до неговата родна къща в квартал "Редута", постепенно придобива завършен вид. Какво е усещането да работите по скулптурата на човек, който е обичан и дори боготворен от толкова много хора?

- Работата по такъв проект за мен е огромна чест, отговорност и предизвикателство. Предизвикателство от гледна точка на това, че за да се изобрази подобен образ, който е познат на широката публика, е изключително трудно, особено по снимки.

- Гунди с футболна топка в краката и поглед, вперен напред - как взехте решението точно по този начин да бъде увековечен Аспарухов?

- Тази поза съдържа в себе си и статика, и динамика. Постарал съм се да изглежда добре от почти всички гледни точки, което за мен е водещо правило в скулптурното изкуство. За разлика от рисунката, която се намира в двуизмерното пространство, тук не можеш да излъжеш. Идеята ми за тази поза беше Гунди да изглежда така, сякаш е в началото на някакво действие. Сякаш току-що е спрял топката с крак и е готов всеки момент да я разиграе или да стреля. Със съсредоточен поглед в далечината, готов за атака.

- От какво е изработен монументът?

Реклама

- Скулптурата преминава през няколко етапа. Първоначално се изработва малък проект от моделин или глина, след това се "вдига" до същинските размери на паметника и последните етапи са отливането му във восък, който е преходен материал, преди окончателното отливане от бронз - класически, дълговечен материал.

- Кои са хората, до които се допитахте, преди да се заемете с тази трудна задача?

- Допитал не е точната дума в случая, по-скоро с мен се свързаха хората от фенклуба на "Левски". В следващ етап се включи и кметът на "Слатина", който също прие инициативата присърце.

- Кой етап от работата е най-сложен?

- Всеки етап от изработката - от скицата до шлайфането на бронза е свързан с много труд и безсънни нощи. Който познава занаята ми, ще ме разбере.

- За живота на Гунди са разказани много истории, коя е тази, която лично вас ви вдъхновява най-силно?

- Личността на Гунди ме вдъхновява сама по себе си. Неговият талант, харизма, атлетизъм и въпреки всичко това - скромност.

- Как си обяснявате магията, която витае около Аспарухов повече от половин век след смъртта му?

- Харизмата му, излъчването и енергията му са магията, която сплотява феновете и до ден днешен. Някои хора просто са специални, а Гунди определено е много специален.

- В България често се случва паметниците на наши герои да предизвикват полемика и противоположни мнения. Какви са първите отзиви, след като идейният проект вече е публично достояние?

- Подготвен съм за подобни неща, съвсем нормално е да има противоположни мнения, хората са различни. Няма начин да се угоди на всички, а и не смятам, че е нужно. Аз съм длъжен да остана верен на своите авторски възгледи, за другото времето ще се погрижи. Ако работата е стойностна, ще устои.

- Кои са следващите етапи до момента, в който паметникът трябва да заеме отреденото му място в столицата?

- Предстои финалният етап, отливането на паметника от бронз. За него се вълнувам най-много, защото не зависи от мен, а от подизпълнителите леяри. Те обаче са едни от най-добрите в страната, така че би трябвало да се справят със задачата блестящо.

Реклама
Реклама
Реклама