Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13817863 www.bgdnes.bg

Звездата от "Вчера" Георги Стайков за неизплатената му инвалидна пенсия: Умирам прав! Като мен са хиляди в България!

Не ви ли е срам, господа управляващи? С количките ли да дойдем пак при вас?

"Знаете ли как се живее без пари? Всички тези хиляди хора в България, които взимаме инвалидни пенсии, сме така. Умирам прав, всеки ден. И много ми се иска да попитам господа управляващите - не ги ли е срам точно нас да прецакват? С количките ли да дойдем при тях или как?.

Силните думи са на Георги Стайков, легендарната филмова звезда от филма "Вчера", който от четири години се бори с множествена склероза, а то месеци опитва да реши казус с ТЕЛК.

Реклама

Стайков, който има във филмографията си близо 70 филми и сериали, подобно на хиляди други хора с увреждания все още не е получил инвалидната си пенсия.

"Имам ТЕЛК решение от 20 януари 2020 г., което продължава три години. Все едно, че през тези три години ще ми поникнат нови крака. Имам и ново решение от 6 февруари 2023 г. Би трябвало да съм си получил парите, но не съм. И питам защо? Докога?", гневи се актьорът.

Стайков е категоричен, че ако не получи полагаемите си пари по ТЕЛК, ще съди България, защото твърди, че няма друг избор. "Ако до 7 март аз не получа тези пари, Бог да прости тази държава! Ще има да ми плаща с лихви, защото ще я осъдя за 1 милион евро в Страсбург. Никъде в Европа не съществува такова нещо като ТЕЛК. Там се дава инвалидна пенсия и тя е за цял живот", ядосва се звездата.

Заради това, че не взима инвалидната си пенсия, Стайков разчита на познати и приятели. "Второто решение гласи, че вече имам нужда и от чужда помощ. Ако разчитам само на 604 лв., не се живее", коментира актьорът.

За забавяне и хаос в изплащането на инвалидни пенсии на хората с удължени ТЕЛК решения предупреди преди седмица омбудсманът Диана Ковачева. От НОИ съобщиха, че изплащането е забавено заради закъсняла информация от здравното министерство. Оттам възразиха, че са изпратили информация за хората с увреждания, които имат удължени ТЕЛК решения, но системата, осигуряваща свързаност между институциите, не работи.

В крайна сметка от НОИ обявиха, че инвалидни пенсии ще се изплащат от началото на март.

Реклама

"Ако това не се случи, ще си намеря начин, като осъдя България. Аз съм благодарен, че на мен ми помагат приятели и колеги, като сред тях е и кметът на Бургас Димитър Николов. Но има хиляди хора, които изобщо не могат да стават от леглото и това е унижение за тях, да се молят за левчета", категоричен е актьорът.

Днес Стайков казва, че може да напише книга за всичките си преживявания в чужбина, срещи със световни имена от киноиндустрията. "Не знам обаче кой ще я прочете. Сигурно няма да се кача отново на сцената, но много ми се играе в киното", споделя Стайков.

Единствената му радост е синът му Алберт-Николай, който е 16-годишен и е в юношеския национален отбор по футбол на Швеция. Макар и разделени със съпругата му Мариам Хелгрен, двамата са в добри отношения.

"За съжаление, сега рядко мога да излизам от апартамента в Бургас, но много бих се радвал, ако синът ми пак дойде да ме види", казва гордият татко, който само за дни се превърна в говорител на хилядите безпомощни инвалиди, очакващи парите си от държавата.

Четете още

Легендарният актьор Георги Стайков ще съди България, оставиха го без пенсия за инвалид

Легендарният актьор Георги Стайков ще съди България, оставиха го без пенсия за инвалид

Георги Стайков пийва и пафка

Георги Стайков пийва и пафка

Легендарният актьор Георги Стайков: 164 лв. ми е сметката за ток, пенсията - 300 лв.
Легендарният актьор Георги Стайков: 164 лв. ми е сметката за ток, пенсията - 300 лв.

Легендарният актьор Георги Стайков: 164 лв. ми е сметката за ток, пенсията - 300 лв.

Легендарният актьор Георги Стайков: Не страдам, че имам множествена склероза

Легендарният актьор Георги Стайков: Не страдам, че имам множествена склероза

Реклама