Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13841305 www.bgdnes.bg

6 безценни правила на Авицена за добро здраве

Абу Али ал-Хусайн ибн Абдалах ибн ал-Хасан ибн Али ибн Сина известен на Запад като Авицена, е арабски лекар, философ, естествоизпитател, поет и музикант, сред най-значимите фигури на Ислямския златен век[ Пише на персийски и арабски език, последовател е на Аристотел и на неоплатонизма.

Целият си живот Авицена посвещава на медицината. Бил е личен лекар на много източни владетели и е оставил на човечеството повече от 400 медицински книги. Неговият трактат по медицина е втората най-разпространявана книга след Библията.

Реклама

Авицена пръв е започнал да говори за факта, че редовните упражнения са полезни за подобряване на здравето, а също така е бил сигурен, че болният човек умира не толкова от болест, колкото от страх, който заболяването предизвиква в него. Както и че няма безнадеждни пациенти, а има само безнадеждни лекари

Според Авицена, лекарят трябва не само да лекува, но и да внушава доверие. Той разглежда медицината от позицията на философията и математиката: казва, че изцелението е събиране и изваждане: изваждане на всичко, което е вредно за човек и добавяне на онова, което е полезно.

Ето и най-добрите му съвети за здрав и дълъг живот.

1. Не преяждайте!

Авицена смята, че преяждането е пряк път към болестите. Постоянно пълният стомах и черва, в които се натрупват остатъци от несмляна храна, причиняват възпаление и проблеми с много вътрешни органи.

"Не трябва да ядете до такава степен, че да няма място за допълнителна храна, но трябва да спрете да ядете, ако все още имате апетит. Този остатък от апетит е продължение на чувството на глад, което изчезва след кратко време." казва Авицена. Той също така предупреждава за опасностите от злоупотребата с алкохол, като каза, че това причинява проблеми с черния дроб и мозъка.

2. Не бездействайте

Повечето болести на човек възникват, когато той си угажда прекалено много и не се интересува от умереност, а освен това води и празен начин на живот, бил категоричен Авицена.

Реклама

Втората причина, според лекаря, е безделието и скуката. Много хора, които нямат никакви проблеми в живота, изведнъж започват да страдат от депресия, нарушения на вътрешните органи и всичко това, защото насочват цялото си внимание към болестта, тъй като няма върху какво друго да се съсредоточат!

"Да не се прави нищо и живот без цел разболяват човек!, категоричен е лекарят.

3. Яжте разделно

Авицена не е знаел за т. нар. разделно хранене, но още преди 1000 години е бил наясно, че не трябва да се ядат едновременно протеини и въглехидрати. И също така е казвал на своите пациенти, че след обилно хранене и преяждане, трябва да организират ден без храна, за да си прочистят червата.

"Ако на единия ден ядете твърде много, тогава трябва да останете гладни на следващия." съветва Авицена.

Той също така пише за ползите от "леката" храна и опасностите от "тежката", чието усвояване отнема много време.

4. Не се ядосвайте

Като истински лекар, Авицена лекува не само тялото, но и душата, като обръща внимание на психологическото състояние на пациента и неговите вътрешни разногласия. великият лекар открива директна връзка между негативните емоции и физическото състояние на човек.

Авицена каза, че гневът, раздразнението и тъгата буквално източват човешката психика, отслабвайки защитните сили.

"Гневът изгаря тялото, тъгата го изсушава, апатията отслабва умствената сила, а безразличието води до болести. Когато характерът е балансиран, се постига здраве едновременно и за тялото, и за душата.", категоричен е Авицана.

5. Наспете се

Здравият човек трябва да спи толкова дълго, колкото е необходимо, за да се възстанови напълно. Липсата на сън, подобно на твърде многото сън, се отразява негативно на здравето, смята Авицена.

"Да се спи на празен стомах не е добре; силата отслабва. Вредно е и да се спи с пълен стомах, защото такъв сън няма да е дълбок, а неспокоен", казва лекарят.

Авицена препоръча да се спи по този начин: първо се ляга от дясната страна и след това се обръщате наляво. Той също така отбелязва: "Ако сънят започва с лежане по корем, той помага добре за храносмилането. Хората, които са отслабени от болест, обикновено спят по гръб... Такива хора също така спят с отворена уста поради слабостта на мускулите, които притискат двете челюсти."

6. Спортувайте

Авицена е бил сигурен, че човек, който осигурява на тялото си редовна физическа активност, е по-малко вероятно да се разболее и ще се излекува по-бързо. А онези, които са обездвижени поради мързел сами съсипват здравето си.

"Човек, който се движи умерено и редовно, не се нуждае от лечение, насочено към премахване на болестта.", категоричен е Авицена.

Реклама
Реклама
Реклама