Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13864613 www.bgdnes.bg

Александър Морфов пред "България Днес": До дни ме уволняват

Режисьорът Александър Морфов даде интервю за "България Днес". В него той разкри повече подробности около новината, че шефът на Народния театър Васил Василев ще закрие позицията "главен режисьор", която е заемана точно от Морфов. Според "24 часа" пиарът на Народния Велислава Кръстева е подала оставка. Именно експертът по връзки с обществеността бе ябълката на раздора между Марфов и директора Василева.

Какво ще се случи, ако се стигна до това решение на шефа на театъра и той премахне Морфов от поста му, четете в утрешния брой на вестник "България Днес", както и на сайта ни сутринта.

Реклама

- Г-н Морфов, трябваше тази сутрин да бъдете в студиото на Би Ти Ви, защо не участвахте в предаването? Взеха ви думата ли?

- Просто имахме семейни проблеми, дължат се на детето ми и затова нямах възможност да отида, нищо политическо или необикновено няма, просто семейни проблеми.

- Изпитвате ли задоволство от това, че г-жа Кръстева си е подала оставката, както се написа?

- Мен никой за нищо не ме е уведомил, нито съм инициатор, нито съм информиран за този развой, аз си защитавам моята позиция. Тази жена, че е си е тръгнала от театъра, мисля, че е правилно нейното решение.

- Вие самият ще останете ли на поста главен режисьор?

- Мисля, че съм дал на този театър много повече от г-жа Кръстева и от г-н Васил Василев. Така, че ще остана на този пост, докато имам възможност да го изпълявам. Но доколкото разбирам, ще бъда уволнен в следващите дни.

Реклама

- Ще поставяте ли постановките си в Народния театър?

- Чакам от един месец отговор на моята депозирана молба за начало на репетициите в Народния театър "Иван Вазов". Досега нямам отговор, а директорът Василев отбива по всякакъв начин всичко и отрича моята възможност да започна репетиции. Може би не харесва заглавието, което аз искам да поставя. В началото беше обявено преди година, че ще поставя "Троянският кон", но във връзка с всичко, което се случи в последните месеци, си промених мнението и реших да поставя спектакъла "Съзаклятие на лицемерите" на Михаил Булгаков и явно директорът се е почувствал може би засегнат и се е провидял в групата на лицемерите и затова не позволява да започна репетициите. А аз чакам от месец разрешение, плюс това сваля от репертоара мои спектакли. Така, че как ще се развият оттук нещата нямам никаква представа. Аз се върнах към театъра с най-голяма радост и желание да започна работа с хората, които познавам, в театъра, който познавам, но нещата се промениха рязко в друга посока, защото дойдоха едни нови господари, на които не съм удобен и се опитват по всякакъв начин да ме унищожат.

- Политиката не е ли другото поприще, с която имате лостове да промените нещата, както ги искате?

- Не, в никакъв случай. Аз не принадлежа на никоя партия, на никой не се кланям, на никой не съм задължен. Аз съм свободен. Това е единственото твърдо нещо, което мога да кажа.

- Бихте ли поставили пиеси не само в Народния

- Да, разбира се, аз от това живея, това ми е професията. Искам много неща да разкажа, защото моите политически позиции се намират в моите спектакли.

- Често ви свързват с демократичните партии, подкрепяте ли ги?

- Подкрепям ги, всички онези, които заслужават да бъдат ги подкрепям. Не съм 100% сигурен във всичките им действия, но ги подкрепям в желанието им нещо да се промени в страната. Защото така повече не може да се живее. Ще гласувам на 2 април, да.

- Притеснява ли ви, че ако ви махнат от театъра, може да махнат и съпругата ви Рени Врангова?

- Не, не ме притеснява. Ние сме винаги били заедно и всичко, което ни свързва от много години е много силно - моралните качества. Ние винаги сме споделяли любовта и чистотата на душата. Не ме плаши това, тя ще бъде с мен навсякъде.

Четете още

Скандалите в Народния пред приключване - Кръстева и Морфов си тръгват

Скандалите в Народния пред приключване - Кръстева и Морфов си тръгват

Заплашват физически Морфов

Заплашват физически Морфов

Реклама
Реклама
Реклама