Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13902359 www.bgdnes.bg

Директорът на Народния театър Васил Василев: Уволних главния режисьор, творецът Морфов няма кой да уволни

"Борих се четири месеца да запазя Народния театър - жалко е обаче, че нещо, което трябваше да остане в рамките на нашето семейство, излязоха извън тези рамки". Това заяви директорът Васил Василев, който даде брифинг по повод уволнението на Александър Морфов като главен режисьор в Народния театър.
"Исках да запазя достойнството на екипа. Ние сме едно семейство. Като във всяко семейство и ние имахме проблеми. Но след това отново се гледахме в очите", каза още Василев.


Според него в театъра е царяла творческа енергия през последните четири месеца, а той лично се е борил с всички сили да обедини колектива. Василев поясни, че всеки има различен поглед върху нещата и на него му е било трудно да балансира между всички гледни точки по един или друг въпрос.

Реклама


"Ние сме малка държава и трябва да си пазим личностите. Боли ме, защото след четири месеца борба за подобряване на условията, се стигна до тук. Мечтаех за достойни роли, за достойни възнаграждения. Театърът се отвори към чужденците, към европейската сцена", каза още Василев. Той не проумява, защо нашето общество е толкова разединено.


От думите на директора стана ясно, че Александър Морфов е сключил два договора за получаването на авторски права върху неговите спектакли - "Хъшове" и "Животът е прекрасен". Василев беше категоричен, че е дал пълна свобода на Морфов да твори и не е искал да се стига до неговото уволнение. Той също поясни, че със средствата от авторските права, Морфов може спокойно да си почине и отново да започне да поставя представления.


"За тези месеци му се събраха три постановки, това е най-активния му период изобщо", каза Василев. Той не изключи и възможността, след като режисьорът отпочине, отново да постави на първата ни сцена.
Длъжностите на Александър Морфов и Велислава Кръстева са били закрити по преценка на Василев, заяви още той. Той уточни и че спектаклите на Морфов не са свалени от афиша на театъра.
Ако някой иска да свали представленията, това не съм аз, каза Василев и уточни, че длъжността на Морфов е била създадена с цел да обедини театъра.
"Личността в националния театър няма значение, националният театър значи нещо, каза още Василев. - Ние сме в Европа, имаме друг поглед и мироглед, има един друг свят, в който се работи по друг начин и ние уважаваме твореца", каза още Васил Василев.
На пресконференцията присъства и голяма част от трупата на Народния театър. Пред актьорите си, Василев отговорно заяви, че ще се бори актьорските заплати да станат 2500 лв. Той дори призова всички политически партии да мислят по време на предизборната кампания за културата.
Директорът издаде още и че за първите два месеца на годината приходите на Народния театър са един милион и 250 хиляди лева. И допълни, че най-гледаният и най-добрият спектакъл в момента е "Народът на Вазов" на режисьорката Диана Добрева.
Относно изтеклия аудиозапис наскоро, в който Василев говори с Морфов за "неуредени отношения в Плевен", Василев поясни, че не си спомня за разговора, който изткъл в медиите. "Аз не си записвам разговорите на четири очи с хората, такова ми е възпитанието", коментира Василев и допълни: "Единствената ми грешка е, че дойдох от Плевен в София. Ако бях там, сега щяхте да сте на брифинг там и то по един по-добър повод", каза още той и подчерта, че "ако слугуваш, няма да имаш проблеми с никого".
Междувременно да защити директора се включи и актьорът Георги Мамалев, който говори от името на трупата. "От 47 години съм актьор на щат в Народния театър и такова чудо не съм виждал! Бил съм млад актьор, когато театърът беше пълен с лъвове, огромни артисти, някои бяха и лични приятели на Тодор Живков. Имаха, така да се каже, влияние. Никой не си е позволявал да тръгне срещу театъра. След време нас няма да ни има, Народният театър ще стои и винаги на сцената му ще играят най-добрите актьори и най-талантливите режисьори ще поставят на сцената му постановки. Основното нещо е театърът, не бива да забравяме това", каза Мамалев.
Той подчерта, че Васил Василев е спечелил конкурса за директор и в момента театърът се развива добре. "Който иска да го свали, значи иска да направи преврат. Това, което в моментна се прави, е опит за преврат. В момента се опитват да сменят по незаконен начин законно избрания директор", каза Мамалев.
Междувременно, докато течеше пресконференцията в Народния театър, пред Министерство на културата се събраха протестиращи с искане за оставката на Васил Василев, воглаве с актьора Валери Йорданов. Там се събраха актьори, сред които популярни имена като Руси Чанев, Камен Донев, Даниел Цочев, Къци Вапцаров, Албена Колева, Тончо Токмакчиев и други. Демонстрантите поискаха среща с министъра на културата, както и министерството да заяви позиция по казуса.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама