Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13930368 www.bgdnes.bg

Драма с паметник на Апостол Карамитев

Благодарен съм, че хората са се сетили за татко, казва синът на актьора

Прилича на Котков, късокрак лилипут, може да е всеки!, пишат възмутени зрители в мрежата

Снимка на паметника на великия Апостол Карамитев отпреди няколко години вдигна на крак интернет мрежата навръх 100-годишнината от рождението на големия актьор. Творението е на скулптора Петър Панчев, а хората се възмущават как, когато е сътворена творбата, не се е взело предвид, че Карамитев изобщо не си прилича с човека, излят от скулптора.

Реклама

"Прилича на Котков. Какви са тези къси крачка, като лилипут. Това не е ли Пеньо Пенев?", питат потребители. "Било е проект за паметник на Гунди, но понеже не си е приличал особено, са го направили за Апостол Карамитев", предполагат други. "Лоша фигура без лицева прилика, от която лъха абсолютна безизразност. Пълна подигравка", възмутени са гражданите в мрежата.

Проектът и финансирането на паметника е дело на Ротари клуб в Димитровград, а пред вестника представителят не пожела да разясни дали е имало конкурс за скулптор, който да го направи.

"Мен никой не ме е питал, нито е искал снимки или съдействие за изработката на този паметник. Благодарен съм, че някой се е сетил, поръчал и финансирал за паметта на моя баща. Направено е, каквото е било възможно. Разбира се, всеки има различен вкус и приема изкуството по свой начин", коментира паметника синът на актьора - Момчил Карамитев.

Режисьорът, който в момента живее и работи в България, се похвали, че само преди ден се е върнал от Германия, където по повод 100-годишнината от рождението на баща му в културния институт са се прожектирали два филма - "Бялата стая" (1968) с режисьор Методи Андонов и документалният филм "Апостол Карамитев" (2009). "След прожекцията си говорихме и беше прекрасно", споделя Момчил, който е сценарист и оператор на документалния филм. Лентата е копродукция на България, Италия и САЩ и разказва за живота и кариерата на Апостол Карамитев.

През 2007 г. Апостол Карамитев е избран сред 100-те най-велики българи в историята от тв формата "Великите българи". Театърът в Димитровград е кръстен на него, а сцената "Апостол Карамитев" в Народния театър по предложение на "България Днес" през 2018 г. започна да носи неговото име. През 1968 г. именно Апостол Карамитев е човекът, който превръща пространството, служило до този момент за партийни и творчески събрания, в театрална сцена.

Четете още

Синът на Апостол Карамитев Момчил: Сам съм на имения ден
Синът на Апостол Карамитев Момчил: Сам съм на имения ден

Синът на Апостол Карамитев Момчил: Сам съм на имения ден

Децата на Апостол Карамитев си проговориха

Децата на Апостол Карамитев си проговориха

Реклама
Реклама
Реклама