Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13938552 www.bgdnes.bg

Бягство от затвора

Вместо зад решетките - на свобода

Над 500 човека за 2 години се изплъзват от дългата ръка на закона

Дългогодишен беглец от правосъдието, двойният убиец от "Соло" Илиян Тодоров, бе заловен преди дни в Узбекистан, но за съжаление много други, измъкнали се от присъдите си, са на свобода. Лошата новина в случая е, че никой няма нито представа къде са, нито дори и как вече изглеждат. Беглецът Тодоров се нарежда до хора като Брендо, Братя Галеви и много други. Ето някои от най-дълго изплъзващите се от закона хитреци.

Преди дни заловиха беглеца от правосъдие Илиян Тодоров, който цели 12 години се укриваше, след като уби двама младежи пред клуб "Соло" през 2019 г. Двойният килър бе сгащен в Узбекистан, докато се опитва да хване полет към Истанбул с фалшив паспорт. Миналата сряда Тодоров пробва да напусне Ташкент през летището в узбекистанската столица с фалшив паспорт. Точно това му изиграва лоша шега и ченгетата го спипват. След съмнения на властите, че именно това е международно издирваният двоен убиец от "Соло", Узбекистан уведомява нашите власти и в неделя МВР потвърждава самоличността на Илиян Тодоров.

Реклама

През април 2009 г. 22-годишният тогава Тодоров наръгва и убива 24-годишният Васил Александров, националния вратар по хокей Кирил Въжаров и тежко ранява Кирил Димитров. И тримата са прободени с нож в гърба. Кървавата свада се разиграва заради спор, че компанията на Тодоров говори на английски език, което не се понравя на Александров. И тримата са прободени с нож в гърба. Килърът е арестуван и лежи 2 години в ареста. Оправдан е на първа инстанция от скандалната съдия Ченалова и пуснат. През 2011 г. Тодоров бяга и от тогава няма и следа от него, чак до преди дни, когато бе заловен в Ташкент. Сега предстои да бъде екстрадиран у нас и да си излежи присъдата, която е окончателна от Върховния касационен съд и е доживотна.

Друг известен и коварен убиец също се укрива от правосъдието. Шесторният убиец Росен Ангелов получава присъда за блудство през 2009 г., но се изплъзва от ченгетата. На няколко пъти полицията го издирва, за да го тикне зад решетките, но безуспешно. Именно това изплъзване на бруталния килър довежда до масовия разстрел във вечерта на 31 декември 2017 г., когато Росен Ангелов-Горския уби бившата си приятелка Кети Кюхова, а в първите часове на новата година в къщата й разстреля цялото й семейство - майка й Еленка Бурджиева, дъщеря й Нанси Иванова, новия й приятел Неделчо Юнаков, сина му Георги, както и приятеля на Нанси Боби Иванов. Ангелов беше издирван в продължение на седмица, но се самоуби, преди да бъде задържан.

Много години дългата ръка на закона не можа да достигне и Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като Братя Галеви, макар бизнесмените да нямат кръвна връзка помежду си. Прочутите родни бандити са осъдени за тежки умишлени престъпления - Галев като ръководител, а Христов като участник във въоръжена организирана престъпна група, създадена с цел изнудване за имотна облага. Галеви получават съответно 5 и 4 г. затвор, но изчезват безследно преди окончателното решение през май 2012 г. и са обявени за издирване от Интерпол. Към момента няма и следа от дупнишките "герои", никой не знае къде са и все още се издирват.

Не такъв е случаят с "кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо. По последни данни Брендо се подвизава на територията на украинския град Буча. Със сигурност "кокаиновият крал" се крие в Украйна и обитава два адреса, разкриват местните служби. Въпреки че се знае къде е, властите нямат късмет и Брендо си остава на свобода.

Банев е в списъка с издирваните с червена бюлетина от Интерпол бандити по искане на София и Букурещ. В България го чакат 6 г. затвор за организирана група за пране на пари от дрога, а в Румъния - 10 г. и половина решетки за наркотрафик. Италия до момента не е поискала нашенеца, макар именно на Апенините Брендо да получи най-голямото си наказание - 20 г., по аферата "Кокаинови крале". В списъка с искащите Брендо страни се нареди и Швейцария, където тече процес срещу служители на банката "Креди суис" и вече има осъдени. Те са погнати от Темида, че са препрали пари на българина от наркотици.

Бегълка от правосъдието е и Ружа Игнатова - Криптокралицата. През 2014 г. Игнатова и нейният партньор Себастиан Грийнууд основаха OneCoin, базирана в България компания, която беше рекламирана като нова виртуална валута, която ще бъде "убиецът на биткойни". OneCoin се оказва куха валута, която завлече стотици хиляди хора по целия свят с милиони.

Реклама

Игнатова изчезна безследно, след като се качи на полет от София за Атина на 25 октомври 2017 г. Родената в България германска гражданка буквално се изпари, но заедно с 1 милиард и 27 милиона лева в биткойни - конкурентната валута, която тя обеща да убие.

 Статистика

Над 500 осъдени успяват да избягат от правосъдието само в рамките на последните две години, а за последните 21 г. са над 2000. Това са убийци, рекетьори, наркобосове, похитители и други опасни бандити, които, вместо да са зад решетките, се наслаждават на свободата.

Реклама
Реклама
Реклама