Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13987450 www.bgdnes.bg

Линда Петкова става писателка

Бившата премиерша Макензи описва живота си с рецепти

Бившата премиерша Линда Макензи Петкова съвсем скоро ще излезе на пазара с книга, потвърди и самата тя.

В творбата Линда ще дава здравословни рецепти за различни ястия, като паралелно с това ще разказва как се е сдобила с въпросната гозба. Бившата премиерша обикаляла света със специален тефтер, в който си записвала преживяванията и интересни рецепти, които сега ще предложи на читателите си.

Реклама

Както се знае, Линда е горда собственичка на сладкарница, в която се предлагат всякакви вкуснотии без захар, глутен, изкуствени подсладители и "Е"-та.

"Храната винаги ме е вдъхновявала. Това е, което най-много обичам да правя, това е, на което най-много държа в семейството - да се храним здравословно", споделя Линда.

Повече от десет години фамилията се храни без глутен, а бившият премиер Кирил Петков, който няма проблем с непоносимости към храни и алергии, вече е свикнал с този начин на хранене.

"Много обичам да готвя. Прекарвам цялото си време, правейки точно това. Едната ни дъщеря е с диабет от десет години и за нея режимът е по-строг, но всички се адаптирахме. Непоносимост към глутена имаме всички, а аз имам проблем и с щитовидната жлеза. Първоначално непоносимост към глутен имаше покойната ми майка Маргарет. Тя е диетолог и е създала собствен микс от брашно, който ползва за различни печива. Нейна е и идеята за създаването на пекарната ми", разказва Линда.

Веднага след диагнозата си родителката на младата жена научава и множество рецепти, които бъдещата премиерша да прави с удоволствие за себе си и семейството.

"Научи ме на труд. Много се радвам, когато с ръцете си правя различни неща", казва Линда, която е единствената жена на експремиер, денонощно трудеща се заедно с колегите в пекарната. Тя идва първа и си тръгва последна в сладкарницата, а всяка рецепта от предлаганите всъщност е любима на член от семейството.

Реклама

"Торта бял гараш е най-сладкото нещо, което предлагаме, както и чийзкейк. Любима е на съпруга ми", разказва предпочитанията си готвачката.

Линда е категорична, че всяка пастичка или част от менюто в сладкарницата е свързана и с определени емоции и места, които са изпитани или почувствани от всички във фамилията. Точно за това ще разкаже и в книгата си.

"Обиколили сме половината свят, живяла съм на различни места и съм опитвала всякаква кухня. Но мисля, че здравословното меню е най-важното за всеки човек, тъй като има много хора, които дори не знаят, че имат непоносимост към някои храни, и развиват болести, които могат да предотвратят, ако се хранят правилно", смята Макензи.

Самата тя обожава българската кухня. Най-много харесва боб и свински джолан с кисело зеле. Харесва и зеленчуците ни, които са много, много вкусни за всеки чужденец, който се докосне до тях.

Родена през 1979 г. в Отава, Линда следва съпруга си Кирил, когато идва в България. Голямата й страст е кухнята и неслучайно се явява на един от кастингите за "Мастър шеф" по телевизията.

"Беше на шега, а пък то ме одобриха", смее се тогава Линда, която отпадна на 13-о място заради недобре сготвена паста.

"Не го приемах насериозно, но научих много неща", припомня си Линда. Една от големите й любимки в журито е шеф Силвена Роу. Двете жени често се виждат и разменят здравословни рецепти и извън предаването.

С днешна дата семейството на Линда се радва, че тя ще се отдаде и на писателство. За най-голямата от трите им дъщери - Ванеса, това е истинска мечта. Момичето е студентка в Ню Йорк и вече работи също като майка си върху първата си книга. Тя обаче ще излезе след тази на майка й.

Втората дъщеря на семейство Петкови е Ема, а най-малката се ражда през 2012 г. - Ани.

След пристигането си в България Линда Петкова се занимава с доброволчески дейности, работи за неправителствена организация и онлайн продажби за американска модна компания.

"Но от всичко това най-много се радвах, когато готвя. Така се появи и сладкарницата ми", казва Линда, която вече 15 години е у нас и чувства България като втори роден дом.

Четете още

Линда Петкова отваря морски ресторант

Линда Петкова отваря морски ресторант

Сестрата на Линда прави най-добрата бира в Канада

Сестрата на Линда прави най-добрата бира в Канада

За Линда Петкова раят е в Британска Колумбия (Снимки)

За Линда Петкова раят е в Британска Колумбия (Снимки)

Линда обикаля без охрана - фоторепортаж

Линда обикаля без охрана - фоторепортаж

Реклама
Реклама
Реклама