Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13993505 www.bgdnes.bg

Фермерът Атанас Кисьов от Смолян алармира: 100 лв. печалба от агне за търговците

12 лв. живо и 24 лв. трупно месо от производител за Великден

Разликата в цените на агнешкото от производител до магазина отново ще бъде голяма. И пак за сметка на животновъдите и купувачите.

Това алармира пред "България Днес" фермерът Атанас Кисьов от Смолян. Младият родопчанин е един от последните мохикани в животновъдството у нас, които се препитават с отглеждането на стада в Балкана. Без делник и празник, Кисьов е във фермата и сам се грижи за абсолютно всичко, защото желаещи за тежката и мръсна работа няма, а идващите да се пробват издържат максимум два-три дни.

Реклама

"Сега обикалят прекупвачи и изкупуват агнешко максимум на 8,50 или 9 лв. за живо тегло. Лошото е, че има фермери, които ги дават за тези смешни пари. Така за едно агне минимум 100 лв. е печалбата на един търговец, без да е влизал в обора да си изцапа ръцете", споделя Атанас.

Той и преобладаващата част от колегите му животновъди ще предлагат агнешкото за 12 лв. живо тегло и 24 лв. за трупно месо, без значение дали ще е цяло агне, половинка или четвъртинка.

"Треперя му 3-4 месеца дали ще живее, нямам делник и празник, работя от сутрин до вечер, а накрая идва някой и ми предлага 8,50 лв. за килограм, за да го продаде после за 27 лв. в София и да казва, че е евтино. А по Великден да го направи и близо 30 лв. Няма как да стане", категоричен е Атанас.

И споделя още: "На фона на всичко това ме строшават от проверки. Намаляват и наполовина евросубсидиите. Хора няма да работят, сам правя всичко. Цените на фуражите и люцерната нараснаха много. А хората нямат пари. Положението е много тежко. Но продължаваме да се борим", заключава борбеният фермер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама