Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14019365 www.bgdnes.bg

ВКС пак отмени доживотната присъда на полицая Караджов

Свидетели били насочвани какво да говорят срещу ченгето за убийството на родителите му

Върховните магистрати смятат, че не е доказана дори датата на престъплението

Реклама

Свидетели по делото са били насочвани и притискани от разследващите какво да говорят срещу обвинения в убийството на родителите си бивш полицай Венцислав Караджов. Това е една от причините магистратите от Върховния касационен съд да отменят доживотната му присъда за втори път (виж карето) и да върнат делото за поредното разглеждане от друг състав на Апелативния съд в града под тепетата.

Интересното е, че Караджов и адвокатът му и на двете инстанции оспорват времето на извършване на убийствата. Държавното обвинение е категорично, че това се е случило на 15 май 2016 г. Този извод не е подкрепен от никакви доказателства и по абсолютно никакъв начин, поради което просто е някакво предположение, смятат върховните съдии.

Друг сериозен проблем, открит по време на делото на последната инстанция, е това, че свидетелка е била насочвана и притискана да направи изявление, че последната й среща с бащата на подсъдимия Цветан Караджов е била в деня на убийството, на 15 май, което се падало неделя. Впоследствие става ясно, че свидетелката е видяла Цветан в събота, защото именно тогава ходи на пазар и в такъв момент е видяла жертвата. Това дава основания за съмнение, че убийствата може да са извършени на 14 май, а не на 15-и, както твърди обвинението.

Това вече обърква цялата теза на прокуратурата, тъй като Венцислав Караджов няма алиби за 15 май, но има за 14-и.

Върховните съдии заключават още, че "не са съвсем лишени от основание и доводите на защитата на Венцислав Караджов, свързани с доказателствения анализ във връзка с една от версиите за авторството на деянието - за извършването му от лица, употребяващи наркотични вещества".

Заради всички тези недоказани тези Върховният касационен съд върна делото на апелативните си колеги в Пловдив, за да уточнят и докажат твърденията си.

Реклама

Караджов е погнат за това, че на 15 май 2016 г. умишлено е умъртвил родителите си, като убийството е извършено предумишлено, с особена жестокост и с користна цел. На окървавените трупове попада съседка на семейство Караджови.

Два дни след жестокото убийство, на 17 май, Анка Петрова влиза в дома на съседите си Божурка и Цветан Караджови. Жената е притеснена, тъй като в продължение на два дни безуспешно се опитва да се свърже с тях. Когато отваря вратата на пристройката, в която живее възрастната двойка, пред очите на жената се разкрива ужасяваща гледка. Божурка и Цветан лежат на земята в локви кръв. Анка побягва с писъци и звъни на спешния тел. 112. След броени минути на местопрестъплението е пълно с униформени и медици. Час по-късно трима полицаи причакват Венци пред входа на Икономическа полиция, слагат му белезници и го отвеждат в ареста.

Впоследствие аутопсията показва, че Божурка е простреляна пет пъти, а Цветан три пъти. Всеки от тях има по един изстрел в главата, убиецът е искал да се подсигури. Аутопсията установява и времето на убийството - между 19 и 20 часа на 15 май.

Синът на убитите Венци е първият и единствен заподозрян, тъй като отношенията с майка му и баща му отдавна са излезли от нормалния тон. Родителите му са подали десетки жалби срещу него, той срещу тях също. Обвинява ги в насилие, вади ограничителна заповед, пуска срещу баща си жалба, че се е опитал да го убие. Цветан и Божурка също са се оплаквали от непрестанен тормоз от сина си. Ябълката на раздора се оказва голям имот зад болница "Каспела" на ул. "София" в града под тепетата. В него има построена двуетажна къща и малка постройка, в която живеят възрастните хора. Три дни преди убийството те печелят дело за притежанието на имота. Друго дело - за ремонта на къщата на стойност 120 000 лева, направен от Венцислав, обаче е "замразено" и предстояло да се гледа. Семейните войни на Караджови не са тайна за никого в полицията и преди време полицаят дори е отстранен от длъжност. В компютъра му е открита папка с видеофайлове, наречена "Гадове". Тя съдържа записи, направени с мобилен телефон на скандалите между Венци и родителите му.

Спънки

Ексченгето получи доживотна присъда на няколко инстанции, но когато стигна до ВКС преди време, върховните магистрати го върнаха на Апелативния съд в Пловдив заради процесуални грешки. Но Венцислав отново чу присъдата доживотен затвор и сега пак делото ще се гледа наново.

Всичко е скалъпено, твърди обвиняемият

На всички инстанции Караджов заявява многократно, че делото срещу него е скалъпено, тъй като в Икономическа полиция е работил по знакови дела, в които е открил огромни злоупотреби с еврофондове. В тях били замесени много длъжностни лица. Също така коментира, че са му иззели няколко разработки, по които той работел много активно, но остава да уточни имената на замесените фирми и длъжностни лица.

Реклама
Реклама
Реклама