Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14029148 www.bgdnes.bg

4-годишна се бори с тумор в бъбреците

Малката Велиана се нуждае от помощ, за да живее 

Детето мечтае да играе навън също като връстниците си 

Тумор в бъбреците поразява 4-годишно дете.

Въпреки крехката си възраст малката Велиана Илиева е истински герой, който не спира да се бори за своя живот. Детето се запознава с болката преди година и половина, когато внезапно коремчето й започва да се подува. След преглед става ясно, че има тумор, разположен върху единия бъбрек. Лекарите й поставят тежката диагноза - тумор на Вилмс.

"Повече от година ходим по мъките. Вели се държи като герой, но напоследък много й омръзна от постоянните изследвания, болничните престои и химиотерапии. Детето ми мечтае да играе като връстниците си", с тъга разказва майката на Велиана Анна Миткова.

Реклама

След като разбират за диагнозата, родителите на 4-годишното момиченце, което е от пазарджишкото градче Белово, незабавно предприели всички мерки за започване на лечение. Веднага е направена операция и е отстранен единият бъбрек заедно с огромния тумор от 25 см. За съжаление семейството е щастливо за кратко, тъй като 3 месеца след приключване на химиотерапията коварният тумор се появява на другия бъбрек.

Направена е и втора операция, като туморът отново е премахнат, но лекарите откриват, че и здравата тъкан е с ракови клетки. Затова сега на Вели и предстои трансплантация на нов бъбрек.

"Всеки един от нас може да е на мястото на семейството, защото лошото идва за миг. Страшно е, когато малки дечица имат такава съдба като слънчевата Вели", споделят пред "България Днес" служители на Община Белово. По думите им всички жители на града са съпричастни и търсят начини да помогнат на болното момиченце, което въпреки тежките интервенции не спира да се усмихва.

Всеки, който желае да помогне на Велиана, може да го направи на следната банкова сметка:

IBAN: BG12CECB979010G4492500

Титуляр: Анна Петрова Миткова - майка

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама