Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14039311 www.bgdnes.bg

Мечки се събудиха и пак нападат

Атакуват животни и плашат хора в Родопите 

Почти всички хищници в парка край Белица са будни 

Мечките в Родопите се събудиха.

Със затоплянето на времето хищниците започнаха и нападенията върху домашни животни край смолянските села.

"Има доста мечки вече. Явно заради топлата зима са се събудили по-рано и търсят храна, тъй като са гладни и искат да наваксат", споделя пред "България Днес" кметът на смолянското село Могилица Милко Кисьов. По думите му само за около месец стопаните в района са загубили 11 крави и телета. От Държавно горско стопанство "Смилян" са поискали да бъде разрешен отстрелът на мечката, създаваща проблеми.

Реклама

"От известно време постоянно получавам обаждания от животновъди, които ми се оплакват за нападения. Няма какво да се направи, овчарите също няма какво да направят с голи ръце, нито ще се жертват, за да защитят животните", категоричен е Кисьов. По негови думи от Държавно горско стопанство "Смилян" са поискали да бъде разрешен отстрелът на мечката, създаваща проблеми.

Местните жители на селото очакват нападенията през следващите седмици да зачестят.

"Хората в селото са обезпокоени, тъй като напоследък често попадат на следи от стръвниците", разказва кметът.

Поради тази причина Кисьов съветва хората, ако срещнат мечка да не й обръщат гръб и да правят резки движения, а да стоят спокойно и да я гледат в очите. При такова поведение тя сама ще се оттегли.

"Не знам какво се случва в природата, тъй като ние не следим дивите мечки. В парка от 18 мечки 14 заспаха зимен сън, като при някой покоят бе прекъсван заради топлата зима. Мечките се събуждаха, след което пак си лягаха. Сега вече са будни всеки освен две. Чакаме ги и тях всеки момент да станат", разкри пред "България Днес" Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама