Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14055971 www.bgdnes.bg

Петър Берон пред "България Днес": Комарите се събудиха и излязоха от дупките си

Насекомите ще стават все повече, но не са опасни, казва биологът 

Досадни комари излязоха от дупките си и бързо превземат страната ни.

Поради задържалите се продължително време високи температури в Бургас кръвосмучещите се появиха по паркове и жилищни комплекси, което не е типично за морския град през ранната пролет.

"Истина е това, че има комари по това време на годината. По-малък брой са, но въпреки това ги има, тъй като част от насекомите презимуват и напролет излизат." Това обясни пред "България Днес" Петър Берон, изследовател и един от най-големите експерти по насекоми. По негови думи през зимата комарите се крият в дупки, пещери, постройки и тавани, но с разцъфтяването на цветята бързо излизат. Освен това големият брой езера и влажни зони в някои от градовете у нас предразполагат кръвосмучещите за атака в първите дни на пролетта.

Реклама

"Комарите тепърва ще започнат да се размножават все повече, но можем да бъдем спокойни, че не са опасни. В България има 47 вида кръвосмучещи насекоми, но те не пренасят болести", уверява Берон.

Минали години третирането на тревните площи против комари започваше през май, но тази година топлата зима изненада бургазлии, което налага по-ранни мерки срещу насекомите.

"Ще пръскаме с безопасни препарати, но въпреки това хората трябва да спазват карантинния срок от 24 часа да не влизат в обработените места, които ще бъдат обозначени със стикери", съобщават от Дезинфекционната станция в морския град.

Любима им е кръвна група А 

Най-привлекателни за комарите са хората, носители на кръвна група А. Според експерти това се дължи на специалната консистенция на кръвта, чиято промяна се влияе от липсата на протеини, както и от гладката повърхност на червените кръвни клетки. Освен кръвната група комарите избират жертвите си и според цвета на дрехите. Материите с тъмен цвят като черно, тъмносиньо или червено, привличат насекомите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама