Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14056521 www.bgdnes.bg

Новодомците пак прецакани за детските градини

 

Ако сте живели под наем в апартамент и после го купите, реално няма да се зачита общият престой в жилището

Новодомците в София отново се оказват най-ощетени при приема в ясли и детски градини за децата си, показа проверка на "България Днес". Това става ясно от новите правила за кандидатстване, обявени от Столична община.

Реклама

Дори родителите да са живели под наем в апартамент и после да са го закупили, за определяне на точките ще се счита само един от двата периода на пребиване - настоящ адрес по време на наема или съответно постоянен адрес след придобиването на имота.

По този начин надеждата на майки и бащи, най-вече от провинцията, установили се в София, периодът на двата адреса да бъде слят и да стане по-голям, като така се увеличават и точките при кандидатстване, отива на вятъра. От Столична община ще вземат предвид отново времето, което е най-благоприятно за родителите. Но не и общият престой.

Това важи и за случаите, в които родителите са купили жилище в същия район, в който са живели до този момент. Така новодомците си остават най-ощетени.

И сега съмненията са, че много родители, регистрирали се на постоянен адрес при близки и приятели, ще бъдат с предимство в класирането.

По-малко позната новост в критериите е, че освен родителите, които са редовни студенти, точка ще могат получават и родителите ученици. Наред с това вече и редовните докторанти се включват в точките, които ще се дават, разясни пред "България Днес" Мария Минчева, директор на отдел "Образование" в Столична община.

Отпада така нареченото пазене на място. Това е в случай, че 30 последователни дни детето не е посещавало детска градина, а родителите не са уведомили директора за причината.

Освен това задължителното предучилищно образование вече ще започва от 4-годишна възраст. Родителите трябва да подадат заявление в дирекция "Образование" и ще бъдат насочени към детските градини, където има такава възможност. Те могат да посочат 3 удобни за тях учебни заведения.

Реклама
Реклама
Реклама