Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14056734 www.bgdnes.bg

Психологът Маргарита Бакрачева за стреса от смяната на времето: Усмивката лекува при местенето на стрелките

Пролетта трябва да е романтика, а не умора

Коя е тя

В събота срещу неделя местим стрелките на часовника с един час напред и минаваме към лятно часово време. Как се отразяват на човешката психиката промените, които настъпват в нашето ежедневие вследствие на това? "България Днес" потърси по темата Маргарита Бакрачева, професор по психология.

- Професор Бакрачева, отново сме на прага на период, в който ще трябва да свикваме с промяната на часовото време, въпреки че имаше всеобщо желание да се спре местенето на стрелките. Как се отразява на човешката психика тази промяна?

Реклама

- Мисля, че няма човек, който да не очаква с нетърпение момента, в който ще се спре с местенето на стрелките. Но по една или друга причина това ще се случи и тази година на 26 март сутринта. Всяка една промяна, независимо дали през есента се връщаме към астрономическото време или преминаваме към лятното, изисква период на адаптация. Често говорим за пролетна умора или есенна депресия... Това показва начина, по който организмът ни привиква към промените, и въпреки че при някои хора адаптацията протича по-леко, все пак изисква време. В живота ни навлиза външен фактор, който не може да не ни се отрази.

- През есента или през пролетта промените в часовото време се възприемат по-лесно?

- Ароматите от цъфналите дървета през пролетта, очакването за нещо по-добро през топлите месеци, всичко това помага да се справим със стреса от промяната по-бързо в сравнение с есента. Но проблемите, които хората преживяват през тези периоди, са свързани с чисто физиологически, адаптационни процеси. Това предизвиква умора, минорни настроения и в някаква степен се дължи на биохимия. Трябва да минем през този период, без да се стремим на всяка цена да надскачаме себе си. Всеки има индивидуална рецепта за това какво го кара да се чувства добре. Нужно е всеки ден да си оставяме време за нещата, които ни носят радост. Особено когато навън времето е слънчево и топло, е хубаво да бъдем сред природата.

- Какво е хубаво да правим, за да преминем по-бързо и безболезнено през този период на адаптация, свързан с промяната на часовото време и сезоните?

- Всяко нещо, което предизвиква усмивка, е полезно! Усмивката е израз на положителна емоция. Човек минава през много негативни емоции - страх, гняв, отвращение, но има и една положителна, която наричаме щастие, радост. Усмивката е символ. Тя е като храната, която вкусваме, и водата, която пием. Усмивката предава сигнал към мозъка, че нещата не са толкова опасни... Усмивката е това, което ни прави физически и психически здрави. И да се научим да се усмихваме повече е само в наши ръце.

- Това изглежда е едно от нещата, които отличават щастливите хора от останалите?

Реклама

- Правени са изследвания, които показват, че едно дете се усмихва средно по 400 пъти на ден. А възрастният човек само по 35... Децата все още не са натоварени от проблемите, които техните родители имат. Във всекидневната надпревара какво по-напред да свършим често не остава време за хубави емоции. Но колко време е нужно за една усмивка? Светът е пълен и с прекрасни неща, на които можем да се радваме и те не ни струват пари. Хубава гледка навън, приятен аромат, любима музика...

- Доколко е вярно от психологическа гледна точка, че усмивката е храна на мозъка?

- Усмивката със сигурност трябва да бъде важна част от менюто за човешкия мозък. Искрената и доброжелателна усмивка винаги е свързана с нещо хубаво и само помага, а не вреди. Връщайки се към предишни времена, пролетта е била символ на любов и романтика, а не на стрес и допълнително напрежение. Верен е старият подход. Но сега ние живеем в криза, която преминава в нова криза. Пандемия, природни бедствия, въоръжени конфликти, финансова несигурност. Когато ни залива негативна информация, се фокусираме около това да се пазим и да се страхуваме лошото да не ни удари и нас. Не намираме спокойствие и не може да забележим и хубавите неща, които ни заобикалят.

- Вашата рецепта за справяне със стрес?

- Когато изпитваме някаква негативна емоция, е добре да си оставим някакво време. Да не се опитваме да я потиснем веднага, на момента. Дайте си пет или петнадесет минути, или колкото ви е необходимо. След това се заемете с нещо, което обичате да правите и ви носи приятно настроение. Един решава судоку, друг си пуска любима музика, трети се обажда на приятел. Всички тези неща, които изброявам, зависят от нас, в нашите възможности са.

Когато се научим да отделяме време за себе си и любимите си занимания, усмихваме се и се смеем, това е достатъчно за мозъка да "превключи" на вълна "щастие". Полагайки старание в началото, постепенно всичко това ще стане част от нашия начин на живот. Светът около нас е пъстър и интересен, но е нужно да се научим да го виждаме по такъв начин.

Реклама
Реклама
Реклама