Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14084412 www.bgdnes.bg

Млада лекарка с първи голям успех в медицината

Само на 24 години 

24-годишната наскоро дипломирала се лекарка Айлин Фейзулова, която е носителка на наградата "Златен Хипократ", след като завършва с пълно отличие Медицинския университет в София, вече има първия си голям успех в медицината.

Ая, както я наричат близките й, помага на жена в напреднала възраст да забременее. Жената опитвала с години, но без резултат.

Реклама

"Наскоро изписахме пациентка, която имаше желание да забременее. Назначихме й много подходяща терапия, която да й помогне, тъй като жената беше в по-напреднала възраст и не й се получаваше. Няма да забравя, когато видях озарението в очите й, след като разбра, че най-накрая ще получи това, за което мечтае. Усмивката й ме накара да си припомня защо избрах медицината и колко искам да помагам на хората", разказа пред "България Днес" Айлин.

Фейзулова е израснала в семейство на лекари, които са истински отдадени на професията си. Много са мотивирани да лекуват хора, защото след това виждат благодарността в очите на всичките им пациенти, и то години наред, споделя още Айлин. По нейни думи желанието й да продължи пътя на родителите си е голямо и затова е твърдо решена да тръгне по стъпките им.

Ая, както я наричат близките й, завършва "Обща медицина", като след това избира да специализира в областта на ендокринологията.
"Смятам, че като ендокринолог бих била най-полезна на моите пациенти - по отношение на промяната в качеството на живот и на лечението на много заболявания", споделя Фейзулова.

По време на обучението си Айлин е ходила на редица стажове в Италия, Испания, Полша и Русия, за да се усъвършенства. Въпреки това е твърдо решена да остане в България и да практикува професията си у нас.

"За съжаление много млади медици са изправени пред дилемата България - чужбина. Категорична съм, че ще остана в страната ни, но уважавам и мнението на моите колеги, които избират пътя в чужбина", споделя Ая. По нейни думи само дипломата не прави човек добър лекар. Медиците трябва да се изграждат както професионално, така и в общуването си с пациентите, за да ги уважават след това.

Реклама
Реклама
Реклама