Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14102799 www.bgdnes.bg

Синоптикът Петър Янков: Гръмотевична буря в деня на изборите!

Задават се бури и слани, първите 10 дни на април ще са с повече валежи 

Гръмотевична буря се очаква да има в неделя, когато са изборите. И макар пролетта вече да е тук, ни предстоят валежи и слани. Това прогнозира пред "България Днес" уважаваният синоптик Петър Янков, който е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ.

След високите температури у нас, които напоследък преминават границата от 20 градуса, над страната премина студент фронт, който свали градусите под нулата, а на някои места в страната вчера преваля сняг.

Реклама

"Следващите няколко сутрини трябва да сме готови за отрицателни температури до минус 4 градуса, особено в западните части на страната и Добруджа. В планините ще има валежи, които ще повишат снежната покривка с от 1 до 3 сантиметра, като това най-силно важи за Рила и Пирин. Добрата новина е, че започва постепенно повишаване на температурите, като в края на седмицата ще достигнат 15-20 градуса, както и че вятърът значително ще отслабне", обясни Янков.

В петък ще започнат превалявания от дъжд, които в неделя вече ще бъдат над цялата страна и най-силно ще се усещат в западните и северните части на България.

"Хората да се подготвят за гръмотевични бури в неделя. Какво означава това? Ще вали и ще гърми! Нормално е по това време на годината дори да има градушки, така че случаят от Хасковско с побелели села не е феномен. При тези валежи може да очакваме да има и твърди извалявания, но зърната ще бъдат с малък размер и няма да са опасни за земеделските култури", добави синоптикът.

Янков посочи че първите 10 дни на април времето ще бъде динамично и ще има повече валежи, като трябва да обърнем по-специално внимание на датите 4-и и 7-и. Ще има и валежи от мокър сняг в планините, така че любителите на зимните спортове ще имат добри условия по пистите, които са на над 2000 метра надморска височина. Синоптикът предупреди, че са възможни слани в сутрешните часове, когато температурите все още ще държат ниски стойности.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама