Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14102921 www.bgdnes.bg

Пера от орела на Бойко красят гвардейците

Не се скубят, а се чака да паднат 

Калин и Кали дават от окраската си в периода на линеене 

С пера от орела на Бойко Борисов украсяват калпаци, включително тези на гвардейците ни, разкриха пред "България Днес" от столичния зоопарк.

"Перата върху шапките на гвардейците са от Кали и Калин, които са от вида скален орел. Повече от 10 години имаме уговорка с Националната гвардейска част, когато падне перо от хищните птици, да им го предаваме", разказа пред вестника Владимир Пенчев от сектор "Птици" в зоопарка.

Реклама

Бойко Борисов осиновява скалния орел Калин през 2006 г. Бившият премиер сам измисля името на своя питомец, като го кръщава на един от любимите си български филми "Калин орелът".

"Перата на орлите падат периодично, защото тези хищни птици си набавят прехраната с летене. Първо пада едно перо, което се замества от друго, след това пада следващото и това е един много дълъг процес. При патиците например не е така. При тях перата падат едновременно и в един период от годината не могат да летят", споделя Пенчев. По негови думи на гвардейците им трябват маховите пера, разположени по крилете на Калин и Кали. За съжаление специалистите рядко намират запазени пера, тъй като трябва да изглеждат перфектно, а голяма част от тях за разрошени или зацапани.

"Перата не се изскубват специално заради гвардейските шапки, а просто чакаме да паднат от птиците в периода на линеене", споделя Владимир.

"Имахме идея да направим изкуствени пера, но после се отказахме. Не намерихме фирма, която да направи модели, близки до истинските. А и не може живият символ на българската държава да има изкуствено перо", обясни командирът на Националната гвардейска част полк. Крум Александров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама