Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14103095 www.bgdnes.bg

Соцкатерушки пътуват за Венеция

След изложението се връщат на площадката 

Половинвековни метални сфера и корабче ще ни представят на световно архитектурно биенале 

Половинвековни катерушки от социализма, които радват децата в столичния район "Изгрев", отпътуват за Венеция.

Реклама

В историческия италиански град металните сфера и корабче ще бъдат част от българската арт инсталация, която ще ни представи на световното архитектурно биенале. България се завръща като участник в престижния форум след 15-годишно прекъсване.

"Съоръженията за игра са от преди повече от петдесет години и се намират до блок 56 в жк "Дианабад". Те ще бъдат демонтирани, реставрирани и изпратени във Венеция, за да участват в най-стария и престижен форум за съвременно изкуство в света. След приключване на изложението металните конструкции ще бъдат върнати на местата им. Ползването им от българския творчески колектив става с изричното разрешение на нашата община", коментира районният кмет д-р Делян Георгиев.

Катерушките, особено сферата със стълба в нея, са едни от най-разпознаваемите забавни съоръжения от родните детски площадки и няколко поколения са израснали с тях.

Арт инсталацията, която ще ни представи пред света, е на арх. Борис Тикварски и се нарича "Образованието е придвижване от тъмнината към светлината". Темата на Венецианското архитектурно биенале за 2023 г. е "Лаборатория на бъдещето" и е избрана от Лесли Локо - архитект, преподавател и писател, който е от ганайско-шотландски произход.

На въпрос защо тези катерушки се демонтират, когато се правят нови площадки у нас, Георгиев отговори, че принципно не отговарят на правилата за безопасност.

"Понякога имам чувството, че съвременното общество прекалява с "предпазните" мерки по отношение на всичко", заяви кметът. И добави: "Район "Изгрев" е известен със своите хора на културата, науката и изкуството, които придават допълнителен дух и колорит на кварталите ни. От години районната администрация има отношение към нашите съкварталци, създаващи изкуство. Желаем успех на българския колектив и сме щастливи, че именно нашият район ще подпомогне изявата им".

Реклама
Реклама
Реклама