Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14103251 www.bgdnes.bg

И фалшивите сигнали за бомби "взривяват"

Валят заплахи за взривни устройства в страната

Историята помни и няколко трагични случая

"Фалшивите заплахи за бомби целят всяването на паника и страх и тази цел е постигната. В контекста на войната и изострящата се международна обстановка такива атаки ще станат ежедневие и ще са към различни институции, очаквам дори към болници." В това бе категоричен вчера бившият директор на отдел "Киберсигурност" към ГДБОП Явор Колев.

Факт е, че фалшивите сигнали за бомби у нас не са новост, но все още успешно всяват разбираема тревожност сред населението. Няма училище, което да не е получило поне няколко сигнала на година за взривно устройство, но автори в крайна сметка най-често се оказват учениците. Летищата също попадат под прицела на мними бомбаджии, но историята помни и трагедии като терористичния акт на летище Бургас през 2012 година.

Реклама

Последните два дни бяха изключително напрегнати и тежки за учителите, учениците и родителите в София, Бургас и Варна, Плевен и Сливен, където заваляха заплахи за поставени взривни устройства.

"Подобни атаки се случват не само в България, но за първи път у нас се случват в такива мащаби. Целта е да се създаде паника у гражданите и в голяма степен това беше постигнато предвид неподготвеността на училищата при такива обстоятелства", коментира още Явор Колев.

"За мен няма реална заплаха за реално извършени терористични актове, тъй като произходът на тези съобщения е далече от България и тези групи не са на територията на страната, за да осъществяват каквито и да било терористични действия. Но, разбира се, нашите служби трябва да са много внимателни. Трябва да има един щаб с експерти, които много бързо да анализират заплахите и да поддържат комуникация с обществото", пояснява експертът.

През 2019 г. летищата във Варна, София, Пловдив и Бургас станаха обект на подобни имейли. Заплашителните съобщение бяха изпратени до летища и няколко медии по имейл. Сигналът за бомба на летище София - Терминал 1, бе получен сутринта на 21 август 2019 г. Тогава не се наложи евакуация на хората, нито прекъсване на полети, защото разследващите разбраха, че сигналът е фалшив, доста бързо. Евакуация се наложи на пътници на летище Пловдив след полученото предупреждение за бомба малко след 10:30 часа същия ден. Взривно устройство не бе намерено. По същото време БНТ получи такъв сигнал и служителите на националната телевизия бяха евакуирани за 3 часа. Сигнал за бомба постъпи и в редакцията на "24 часа". Тогава ГДБОП разкри, че всичките заплахи идват от Швейцария и Сейшелите.

Целта и на последните фалшивите заплахи според ГДБОП е да внесат смут сред хората, но не изключиха версията зад тях да стои и детска игра.

През 2012 г. 12 малчугани подават 7 фалшиви сигнала в различни училища в София, но ченгетата ги установяват и задържат в 3-то РПУ в столицата.

Реклама

Полицията стига до извода, че децата са се обадили от собствените си мобилни телефони, които се водят на родителите им, от телефони на съученици или от улични телефони, които обаче също лесно могат да бъдат проследени. След кратък разпит разказват на ченгетата, че подали фалшивите бомбени заплахи, защото не им се стои в училище, или за да изпъкнат пред съучениците си. В крайна сметка родителите са осъдени да платят глоба от 10 до 20 бона за фалшивите сигнали. Момчетата бяха записани и в криминалните регистри на полицията.

Раните летище Бургас и "Св. Неделя"

На 18 юли 2012 г. на паркинга на летище Бургас Сарафово бе извършен атентат срещу три автобуса с израелски туристи, които е трябвало да бъдат превозени до хотел "Хризантема" в Слънчев бряг. Взривът поразява тежко единия автобус и засяга другия паркиран до него. В атентата бяха убити 7 души: 1 българин, 5 израелски туристи и атентаторът. Ранени бяха 35 души. В момента делото срещу подсъдимите за атентата предстои да продължи във Върховния съд. Тримата обвиняеми получиха доживотни присъди от Апелативния съд в Бургас, а сега обжалват.

Атентатът в църквата "Света Неделя" е най-големият терористичен акт в историята на България. Извършен е на 16 април 1925 година, Велики четвъртък, от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия. Те взривяват покрива на църквата "Света Неделя" в София, като целта им е да убият царя, който за щастие не е там, както и военният и политически елит на държавата. По тази причина е избрана церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от друг комунистически деец, на чието опело се стекли първите хора в държавата. При атентата загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си. След атентата правителството в България предприема репресивни действия срещу крайната левица, известни като априлски събития.

Реклама
Реклама
Реклама