Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14128393 www.bgdnes.bg

Куриози пред урните

Пиян се бори с машината, мъж гласува два пъти 

Жена изяде разписката, друга се оплака, че е напълняла 3 кг в деня на вота 

Утре за пореден път през последните години ще гласуваме!

Честото ходене до урните създаде поредица от комични случки, които с усмивка ще си припомним преди утрешния вот.

Реклама

Безспорно най-шокиращият случай беше през ноември 2021 г., когато столичанка изяде контролната разписка от машината, след като гласува. И създаде прецедент в протокола вместо подпис да се появи надпис "Изяде разписката".

Причината за нелогичното на пръв поглед действие е, че възрастната жена объркала избора си и пожелала гласуване с втора карта. След като й било отказано, избирателката се ядосала и тръгнала да бяга заедно с разписката.

"Започна да се вика: "Г-жо, върнете разписката. Трябва да се подпишете. Трябва да си върнете личната карта. Преди това не може." От полицията я задържаха долу на входа и тя пред всичките полицаи просто я взе и я глътна. Обадих се в РИК. Те ми казаха да напиша, че е изяла разписката и да се подпишем всички членове. Ние така направихме. За мен тя е негласувал човек. При броенето на бюлетините ще ни излезе по-малък брой бюлетини, но в РИК така ще се оправдаем, защото това е единствен случай. Аз 25 години съм председател на комисия, това е нещо невероятно", разказа тогава Регина Шалагин, член на комисията.

Мъж пусна смарт карта в урната, друг спря машина да си зареди телефона, трети сбърка климатика с устройство за гласуване. Това са само част от куриозите в изборния ден.

Избирател в една от секциите в Лондон се обърква и вместо контролната разписка от машинното гласуване пуска в кутията за отрязъците смарт картата, с която се активира устройството, стана ясно на заседание на ЦИК. В секцията, в която е станала грешката, получават указания машинното гласуване да продължи с останалите две смарт карти, а пусната в кутията да не се вади до приключване на изборния ден.

В Бурса гражданин, явно напрегнат от първата си среща с устройство за гласуване, се насочва към климатика и се опитва да гласува с него в една от изборните секции. Член на секционна комисия в Сандански решава да изключи машината, за да зареди телефона си. Жена от ромска махала във варненското село Каменар вероятно ще се окаже рекордьор - гласува около час. Тя все не успяваше да се справи с картата и екрана. Наложи се техник да проверява за неизправност на устройството. Това не създаде проблем, защото по това време нямаше други избиратели. 21 от членовете на СИК в област Ямбол не се явиха и поставиха пред изпитание колегите си на старта на изборния ден.

Реклама

Отново през ноември 2021 г. куриозен случай дойде от Пловдив. Член на секционна комисия подаде жалба до РИК 16, че е напълняла три килограма в изборния ден. Заради ниската избирателна активност през целия ден жената уплътнявала времето, похапвайки.

"Жената се оплака, че заради ниската активност през целия ден тя хапвала бисквити, вафли и солети и по нейни изчисления е качила 3 килограма. От жалбата стана ясно, че тя основно беше разтревожена за талията си", заяви Ивайло Василев, председател на РИК 16.

През октомври миналата година пиян мъж 5 минути се бори с машината за гласуване, олюлявайки се пред нея в изборна секция в кв. "Победа" в Бургас. Накрая той кляка пред устройството и му е нужна помощ, за да упражни правото си на глас. Друга гласоподавателка в секцията заявила, че се объркала и посочила грешен партиен номер на машината, заради което поискала да повтори вота си. След като й било отказано, тя гневно смачква хартиената разписка и избягва с нея.

На изборите през юли преди две години член на РИК 16 под тепетата на шега получил предложение за брак от възрастна дама, на което отговорил, че ще я вземе само ако може да готви мусака. "Мога да готвя три вида мусака - гръцка, българска... Ще ти донеса на следващите избори", казала пенсионерката.

10-сантиметрова дървеница от Азия отново нападна страната ни на вота през октомври м.г. Нилската водоплавка случайно или не се появява у нас винаги когато има избори и точно тогава най-яростно хапе. За предпоследно гигантското насекомо ни нападна масово около местните избори през 2019 година, а след това се появи и за вота за нов парламент през 2022 г. Най-сериозно от агресията на дървеницата са пропищели хора от южните части на страната, като насекомото засега не преминава зад Стара планина, защото му е студено. Жители на Пловдив разказват, че нилската водоплавка без проблем влизала в домовете им и нагризвала дрехи и обувки.

И за финал - преди две години мъж гласува два пъти в секцията в новозагорското село Коньово, като втория път го направи с личната карта на жена си. От комисията се оправдаха, че не познали кой е под маската, тъй като и двамата съпрузи били с къси коси.

Реклама
Реклама
Реклама