Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14131096 www.bgdnes.bg

Отбелязваме Международния ден на шегата

На 1 април отбелязваме Международния ден на шегата. Той се празнува в много страни по света, макар и да не е официален празник. На този ден много хора се шегуват и разказват забавни истории на своите приятели.

Първото документирано празнуване на 1 април е от 1392 г. в книгата „Кентърбърийски разкази” на Джофри Чосер. Там, един от главните герой – петелът Шантиклер е излъган от лисица на 1 април, защото било традиция.

Реклама

Едно от вероятните обяснения е смяната от Юлиански на Грегориански календар през 1582 г. По стар стил Нова година се отбелязва на или около 1 април. Папа Григор XIII въвежда новия календар, който показва, че началото на новата година се измества на 1 януари.

Доста хора не разбират за смяната и продължават да празнуват новата година по стар стил. Тези, които знаели, започнали да се шегуват с това, предава бТВ.

Една от историите поставя началото му в Англия през 1869 г., когато джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове”, която трябвало да се проведе на 1 април.

Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен денят на глупците.

Ден на шегата или лъжата празнуват и в други страни по света, макар и не винаги точно на 1 април. В различните страни Денят на смеха носи своя национален колорит.

В Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и САЩ шегата властва през целия ден. Иранците си правят шеги на 13-ия ден от Персийската Нова година, който се пада на първи или втори април.

Реклама
Реклама
Реклама