Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14240613 www.bgdnes.bg

Хитри техники за шарене на яйца

Използвайте ориз, за да станат релефни 

Стар чорапогащник и домакинска гъба помагат в боядисването 

Боядисваме великденските яйца с цвекло за наситен червен цвят. За да имаме синьо яйце, го варим в червено вино, а за жълто добавяме 3 супени лъжици куркума.

Великден е празникът, в който целият християнски свят чества възкресението на Божия син. Неотменна част от празника и семейната традиция на православните християни е боядисването на яйца. Според канона те се багрят в четвъртък, но може и да бъде направено и на Велика събота, задължително преди обяд.

Реклама

Първото яйце винаги трябва да е червено. След като го боядиса, стопанката на дома рисува кръст по челата на децата с него, за да са здрави и румени през цялата година. Яйцето се поставя пред иконата в дома и се пази до следващия Великден. Тогава се чупи и ако не се е развалило, то домът и неговите обитатели ще се радват на здраве и благополучие. След гадаенето яйцето не се изхвърля, а се заравя в пръст близо до дома или се пуска в река.

Съществуват хиляди техники за боядисване на яйца. Освен класическите, с готови прахообразни бои, които се разтварят в малко гореща вода, яйца могат да се боядисат с восък, рисувайки символи на вярата, или да се украсят с тематични изрезки от салфетки. В последните години много популярен метод за украсяване е с желатин или кристали. Яйцата стават блестящи и красиви.

За наситен ален цвят великденските яйца може да се боядисат с червено цвекло. Достатъчно е една средно голяма глава да се настърже или нареже на парчета, след което се залива с литър вода. Добавят се една супена лъжица оцет и 1/2 супена лъжица сол. Яйцата се варят в сместа в продължение на 20 минути. За червен цвят могат да се използват и люспи от лук, но тогава цветът е по-скоро керемиден, а не наситено червен.

Лесен начин за боядисване, който ще улесни живота на всяка домакиня, е с нарязана на малки парченца домакинска гъба и бои по избор. Щом яйцата са сварени и още топли, полагате избраният цвят с гъбичката и се радвате на чудесни резултати с малко усилия и никакво излишно цапане.

За допълнителна декорация върху яйцата могат да се поставят листенца от цветя или подправки, прикрепени с помощта на парче стар чорапогащник, дантела или мрежеста материя. За да се отбележи добре избраната форма, яйцата трябва да се държат по-продължително в боята. Красив ефект може да се постигне и от парче цветна материя, най-добре коприна, както и от стара вратовръзка, в която се завиват.

Релефен ефект можем да постигнем с помощта на семена и зърнени култури - пшеница, червена леща, ориз, както и с макаронени фигурки. За залепянето им може да се използва желатин, с който се намазва черупката, след което внимателно се лепят избраните декорации. А за постигането на изящен ефект е необходимо най-вече въображение и желание за превръщането на Великден в един още по-красив и цветен празник.

 

Как да избегнем напукването

Оставете яйцата за една вечер на стайна температура, преди да ги сложите в тенджерата. Поставете ги в съд, с дебело дъно, който може да ги побере напълно. Постелете памучна кърпа под яйцата и залейте със студена вода и малко сол. Сложете ги на котлона, но не на най-силната степен. Трябва нагряването на водата и на сърцевината на яйцето да става едновременно.

Четете още

Ето колко варени яйца на ден да ядем

Ето колко варени яйца на ден да ядем

Лили очаква домашен козунак за Великден

Лили очаква домашен козунак за Великден

Боядисване на яйца с коприна? Не е мираж!

Боядисване на яйца с коприна? Не е мираж!

Кулинарят Иван Звездев пред "България Днес":  Яйцата и сиренето са заменими

Кулинарят Иван Звездев пред "България Днес": Яйцата и сиренето са заменими

Реклама
Реклама
Реклама