Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14244065 www.bgdnes.bg

Защо приготвяме козунак за Великден?

Няма как да си представим Великден без боядисаните яйца и козунаците. Но откъде идва традицията да месим това сладко изкушение?

Козунакът представлява сладък обреден хлябл. Той символизира тялото на Иисус Христос. Възприет в християнството от юдеизма като символ на благоразположението и плодовитостта. Именно затова е неразривно свързан с Великден. В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал.

Реклама

Великденския козунак в България обаче не е стара и древна традиция. При нас започва да е част от празничната трапеза чак в началото на 19-ти век. Преди това българите сме приготвяли като обреден хляб за Великден - кулак, пармак, кравай.

Козунакът е по-скоро израз на светската, градска мода от миналия век. Историята му а започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. В родината си този сладкиш е известен като бриош.

Думата е влязла в българския език от румънското cozonac - баница с грозде. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич, а в Италия - панетоне.

За да приготвим вкусен и добре изглеждащ козунак трябва да знаем две основни неща: Първо, добрият козунак има голям обем и малко тегло, второ, добре изпеченият козунак има златисто-кафява коричка.  Друго характерно за него е, че трябва да стане “на конци“. Често към тестото се добавят различни видове ядки, стафиди, настъргана лимонова кора, дори локум, мармалад и др. По традиция козунакът трябва да се замеси рано в събота сутрин. Яденето му не може да започне по-рано от неделя след Възкресение, тъй като преди това са пости.

Четете още

Малката Гери посреща Великден с храна на масата

Малката Гери посреща Великден с храна на масата

Жената на Боби Михайлов върти козунаци. Стана ясно дали ще се развеждат

Жената на Боби Михайлов върти козунаци. Стана ясно дали ще се развеждат

Лили очаква домашен козунак за Великден

Лили очаква домашен козунак за Великден

Кулинарни блогъри с лесни рецепти за вкусен Великден - Агнешко на фурна от Антонина Петрова

Кулинарни блогъри с лесни рецепти за вкусен Великден - Агнешко на фурна от Антонина Петрова

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама