Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14304519 www.bgdnes.bg

Симеон Караколев, съорганизатор на събора в Родопите: Лили Иванова прие да пее на Роженските поляни

Това ще е първият подобен мегаконцерт на открито на нашата прима 

КОЙ Е ТОЙ

Симеон Караколев е роден на 29 май 1978 г. в Горна Оряховица. С овцевъдство се занимава от 2003 г. Идеолог и основател на Националната овцевъдна асоциация, а понастоящем е съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. През 2012 г. поставя началото на Националния събор на овцевъдите в България с идеята да популяризира този стопански сектор у нас.

През 2015 г. създава Сдружение "Рожен - наследство в бъдещето", с което цели да възроди Роженския събор - традиция със 100-годишна история, популяризираща родопската песен, бит и култура. Караколев е моторът на кампанията за издигане на 111-метров пилон "Рожен" на Роженските поляни в Родопите, който ще бъде официално открит на 13 юли, а от 14 до 16 юли ще бъде традиционният събор на родопските поляни.

Реклама

- Потвърдено ли е, че Лили Иванова ще пее на откриването на пилон Рожен на 13 юли вечерта? Как се случиха нещата, г-н Караколев?

- Буквално бяхме изненадани от бързия й и положителен отговор. Предварително ми бяха казали колеги, че такива предложения нашата естрадна прима обмисля задълбочено и с оглед на натоварената й програма отнема доста време. Изненадани бяхме, че само че за 6 часа получихме положителен отговор. Това ще е първият подобен мегаконцерт на открито на нашата прима.

Идеята ни е концертът да бъде след официалното откриване на пилон Рожен, който ще се извисява на 111 метра над Роженските поляни и той да е с безплатен вход. Христо Стоичков и Димитър Бербатов също са поканени да участват в откриването. На по-късен етап ще обявим цялата програма, когато тя е готова окончателно. Както и всички останали гвоздеи в нея. Не мога да кажа сега точната бройка на гайдарите, които ще открият събора, но със сигурност мога да потвърдя, че такива ще има, както е традицията.

- Ще се съберат ли нужните средства?

- Тепърва върви кампания по тяхното набиране. Не се знае дотогава каква ще бъде политическата карта. Вероятно ще има интерес от народни представители, министри, заместник-министри. Такива мероприятия винаги предизвикват вълнение и огромен наплив.

Всичко върви по план. Планираме дейностите, програмата е почти готова. Започваме с информационната кампания в началото. Нямаме съществени трудности. Фокусът ни е в логистиката. Очакваме много повече посетители, което ще натовари оскъдните паркоместа от инфраструктурата, която не е правена да събира толкова голям човекопоток и коли.

Реклама

- Какво предвиждате?

- Буферни паркинги, за които работим съвместно с институциите. Те ще са разположени в няколко населени места и от там ще се извозват хората с автобуси.

Апелът ми към всички, които планират да посетят събора в Рожен, който е между 14 и 16 юли, е да дойдат още от 13 юли, когато е откриването на пилона и концертът на Лили Иванова. Ако няма достатъчно свободни места, ще разширяваме зоните за палаткови лагери.

- Има ли все още свободни места?

- Повече от две трети вече е ангажирана легловата база. и то без да сме започнали активната информационна кампания. Само от една пресконференция и няколко поста във фейсбук.

- Колко сцени ще има тази година?

- Започваме с четири, а ако се окаже, че ще бъдат недостатъчни, ще се изгради и пета. До началото на юни върви кампания по записване на състави, танцьори и изпълнители от цялата страна, като тогава вече ще имаме яснота.

Опитваме да надграждаме всичко, което сме постигнали. Най-голямата слабост е транспортната схема. Съборът е с вход свободен. Всеки може да влиза облечен както желае, но да спазва нормите на благоприличие. Ако прецени, че цените са скъпи в заведенията, могат спокойно да си донесат за хапване и пийване, както правят палаткуващите така или иначе. Ние не ограничаваме носенето в торбичката на одеялце, храна и напитки.

- Ще има ли праг на цените на бира и скара, както се заговори преди няколко години?

- Вече няма индикации за такива цени, а и във време на инфлация трудно може да се закотви една цена. Ще изискаме информация от всички наематели за цените в менютата на всяко едно заведение и ще я публикуваме, така че всички да могат да се запознаят Всеки наемател е различен и с различен асортимент.

Четете още

Изненада! Лили Иванова ще пее на Роженския събор

Изненада! Лили Иванова ще пее на Роженския събор

Издигат знаме рекордьор в Рожен

Издигат знаме рекордьор в Рожен

Реклама
Реклама
Реклама