Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14313502 www.bgdnes.bg

Мъск излъга бабите от село Стакевци

Драма край Белоградчишките скали 

Най-богатият човек на планетата няма да дойде у нас, за да получи плетени терлици от разочарованата пенсионерка Димка 

Тъжни и разочаровани са жителите на видинското село Стакевци. Причината за това е, че Илън Мъск така и не дойде при тях в България на Белоградчишките скали.

Реклама

Според имейл към ресторант в селото на 23 април трябваше да бъде запазена маса на името на милиардера. За съжаление, новината за идването му в село Стакевци се оказа фалшива и това много разочарова местните.

"Всички очакваха идването на Илън Мъск с нетърпение, но това така и не се случи. Голяма част от жителите на Стакевци се подготвиха за визитата му, дори бабите щяха да му плетат терлици, но уви, останаха излъгани", сподели пред "България Днес" кметът на селото Свилен Георгиев. По думите му част от възрастните жени през целия ден чакали Мъск на прозорците си, а други баби месили питки специално за собственика на компанията за космически кораби "Спейс Екс".

"Идеята ни е да му приготвим неща, които само ние, българите, знаем. Освен баницата и киселото мляко ще му дадем да опита и бел муж. Това е традиционно жетварско ястие. Легендата разказва, че селяните на полето гощавали Свети Петър със сирене, но било толкова горещо, че то се разтопило. Тогава светецът го поръсил с брашно и се получила гозба за чудо и приказ", разкри пред вестника баба Димка преди месеци, когато хубавата новина за идването на милиардера се разпространи из цялата страна.

За нещастие, Илон Мъск нито получи плетените терлици на баба Димка, нито опита българската традиционна кухня.

"Хората са уморени от лъжи. Слушали сме какви ли не небивалици - че Мъск със самолет ще кацне в Букурещ и от румънската столица ще дойде с автомобил до Белоградчик и какво ли не. Сега местните искат просто да си живеят спокойно, без да ги притесняват с измислени истории", разкри Георгиев. По негови думи селото ще бъде изцяло асфалтирано, независимо дали милиардерът ще дойде, или не. Водопроводът в Стакевци вече е сменен, но заради лошите метеорологични условия ремонтът се забавя.

Реклама

"Най-нелепото е, че ресторантът, който обяви фалшивата вест, вече не работи. Собственикът му се покри, не сме го виждали от много време. Явно и той не е бил голям оптимист за идването на Мъск. Лошото е, че това не е добра реклама за страната ни", заключи Свилен Георгиев.

Припомняме, че вълнуващата новина за идването на Илън Мъск у нас потвърди министърът на туризма Илин Димитров, който сподели в социалните мрежи снимка на имейл, изпратен от служител на милиардера. В него се отправя запитване за резервация в най-известния ресторант в Стакевци за 23 април 2023 г. и гласи следното:

"Казвам се * и се свързвам с Вас от името на г-н Илън Мъск и офиса на "Спейс Екс", защото планираме пътуване до България през април 2023 г. Затова бихме искали да посетим ресторанта в село Стакевци и района около него. Моля да ме информирате дали можем да работим заедно, както и да ми дадете повече информация. Нямам търпение да получа отговор от Вас скоро".

Междувременно се оказва, че в обсадата с покани към Мъск да посети България, след като се възхити от снимка на Белоградчишките скали, се е включил и вицепремиерът и министър по управление на евросредствата Атанас Пеканов. И той като като туристическия министър е изпратил покана до милиардера да посети красивата ни страна.

Милиардерът сравни Белоградчишките скали с видеоигра 

Белоградчишките скали впечатлиха Илън Мъск, който ги сравни с пейзаж от видеоигра.

Внушителна снимка на природния феномен бе публикувана в профила на британското списание за изкуство и култура. Кадърът е дело на българския фотограф Владислав Терзийски.

"Сигурен съм, че това беше в Елден Ринг", написа Мъск под снимката.

Под поста се появиха и коментари на българи, които канят Мъск да посети България, за да види колко красива е природата ни.

Четете още

Мъск спасява къщата музей на проф. Виден Табаков

Мъск спасява къщата музей на проф. Виден Табаков

Зам.-кметът на Белоградчик Росен Младенов: Няма да асфалтираме заради Мъск!

Зам.-кметът на Белоградчик Росен Младенов: Няма да асфалтираме заради Мъск!

Инж. Кирил Кирилов, изследовател на природния феномен: Белоградчишките скали са били културен център в древността

Инж. Кирил Кирилов, изследовател на природния феномен: Белоградчишките скали са били културен център в древността

Илон Мъск обеща да дойде в България

Илон Мъск обеща да дойде в България

Реклама
Реклама
Реклама