Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14323019 www.bgdnes.bg

Големият скулптор Георги Чапкънов-Чапа: Разделих между деца и внуци всичко

Искам вече да вървя при моята любов Снежа, много се застоях тук, мисията ми приключи 

"Благодарение на сина ми Тодор, който е режисьор и много се гордея с него, живея втори живот. Тук в хосписа е много хубаво - и храната, и грижите, често с Боянчо Радев си говорим, добре съм." Това споделя големият скулптор Георги Чапкънов-Чапа, който изкара Великден заедно с внуците от Тодор Чапкънов и приятели.

Реклама

"С малкия ми син Константин не поддържам връзка. А дали някой от внуците ще тръгне по моите стъпки, не мога да кажа. Другият син от Снежа - Крумчо, също не идва да ме види. Да ви кажа обаче аз и не искам да идва. Защо да го прави? Преди години като беше малък, аз го осинових, после нещо ни се разделиха пътищата и не съм го виждал много време. Той е известен с това, че е единственият човек от България, който е присъствал на убийството на Елена и Николае Чаушеску. Питал съм го, а той отвръщаше, че бил видял случайно", смее се Чапа, който също няма обяснение на разказа на осиновения си син.

"Това моето, да ви кажа, е малко антична история. Аз съм от четвъртия випуск на Художествената гимназия. Имам късмет, и то голям. Но каквото е писано, това ще стане със сътвореното от мен през годините. На когото каквото съм дал, ако иска, да си го пази, ако ли не - негово решение. Не се меся в тези работи. Моята мисия е приключила. Дал съм и на деца, и на внуци всичко, което съм правил", казва Чапа.

В хосписа той се чувства прекрасно, дори често гледа телевизия и чете книги. "Лявото ми око е с катаракта, с дясното съм напълно кьорав. Така да се каже, имам половин око, но мога да чета и да гледам телевизия. Мечтая да се ограмотявам още. Голям кеф ми е, четейки книги. Искам вече да вървя при моята любов Снежа, много се застоях тук. Като не ме приема обаче още при нея, ще изтърпя, докато стане. Тошко ще се натъжи от думите ми, но много ми липсва Снежа", тъжен е скулпторът ни.

Иначе през годините много от произведенията му били откраднати. "Не искам да изпадам в подробности, майната му. Не събирам неща от години и знам, че така, както рисувам аз, никой друг не може. За нищо не съжалявам, каквото съм искал, постигнал съм го", споделя големият бг творец Георги Чапкънов.

Четете още

Проф. Георги Чапкънов: Никога няма да направя скулптура на политик!

Проф. Георги Чапкънов: Никога няма да направя скулптура на политик!

Гениалният Георги Чапкънов-Чапа: Това е последната ми изложба!

Гениалният Георги Чапкънов-Чапа: Това е последната ми изложба!

Чапа отново работи,завръща се с изложба

Чапа отново работи,завръща се с изложба

Приятели при Чапа на свиждане

Приятели при Чапа на свиждане

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама