Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14356769 www.bgdnes.bg

Затвореният в стъклена клетка Краси Георгиев си търси жена

Искам да съм баща, трябва да намеря майката, казва ултрамаратонецът, който се затвори в куб пред НДК

"Искам да съм баща, но търся майката."

Така световноизвестният ултрамаратонец Краси Георгиев описва личния си живот, който пази в тайна и от най-близките си. Факт е обаче, че най-добрият му приятел в живота е кучето, с което живее, както и хилядите маратонци, с които общува всеки ден. Именно те му предлагат социален експеримент, който не е правен досега и Краси се съгласява - да влезе в "стъклена клетка" и да се изолира от света.

Реклама

От 30 април до 14 май Героя, както е известен сред колегите си, влезе в прозрачен куб, който е оборудван единствено с пътека за тичане и легло. По този начин Георгиев се постави в пълна социална изолация, но... пред погледа на хората около НДК.

"Никаква вербална комуникация с външния свят! Сам със себе си и времето в центъра на столицата, Краси ще вижда всичко, случващо се около него, но няма да влиза във вербален контакт с никого. Единствената му комуникация с аудиторията ще са 30-минутни чат срещи всеки ден. Периодично през чата ще получава задачи и предизвикателства от страна на аудиторията", се посочва на сайта на събитието. Екип от водещи специалисти ще следи отблизо физическото и психическото състояние на ултрамаратонеца. Това са Тодор Тодоров - психофизиолог с дългогодишен практически опит в областта на психологичното профилиране и поведенчески анализ, и д-р Весела Петрова - лекар към клиника по анестезиология и реанимация към УМБАЛ "Александровска".

Чрез експеримента ще се съберат данни за вредите от социалната изолация, обременяването с комуникация в дигитална среда и щетите от липсата на живо междуличностно общуване. Те ще се използват за създаване на програма за ограничаване на социалната изолация, намаляване на дигиталната обремененост на младите хора и превенция на зависимости от всякакъв род.

"Аз самият знам какво значи да си зависим - два или три пъти съм припадал след употреба на кокаин. Освен това, бях над 100 килограма, пиех почти всяка вечер и съм наясно с всичко, което се случва с организма на човек, когато "задълбае" в грешната посока", казва Краси.

Георгиев е ултрамаратонец със световна популярност. Освен това е известен като треньор, мотивационен лектор, диетолог. Сред неговите спортни постижения са успешен финал в най-тежкия в света ултрамаратон - в Долината на смъртта, САЩ, с трасе с дължина 216 км. Участвал е в ултрамаратона през Северния полярен кръг и 30 ултрамаратона (над 100 км) от Арктика до Камбоджа. Участвал е в легендарния "Маратон на пясъците" (240 км бягане из мароканската пустиня) и ултрамаратона "Бразил 135+" (257 км в джунглата). Персоналният му рекорд е ултрамаратон по Коридор 8 - пробягани 1200 км за 15 дни през три държави. В името на благотворителна кауза преди години Георгиев бяга на пътека в продължение на 36 часа.

"Няма да спра да се ангажирам с различни социални дейности. Искам да покажа на всички, че човешкият дух и воля нямат граници", казва Краси, а приятелите му са категорични, че и в това си начинание ще успее, както е минал и предишните.

Четете още

Ултрамаратонецът Краси Георгиев влиза в стъклена клетка, ще живее там 2 седмици

Ултрамаратонецът Краси Георгиев влиза в стъклена клетка, ще живее там 2 седмици

Ултрамаратонецът Краси Георгиев:
Екстремното те съблича гол
Ултрамаратонецът Краси Георгиев:
Екстремното те съблича гол

Ултрамаратонецът Краси Георгиев: Екстремното те съблича гол

Реклама
Реклама
Реклама