Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14401970 www.bgdnes.bg

Село си направи собствено радио

Станция "Бръчма" стига до чужбина 

Пускат грамофонни плочи, правят и живи предавания 

Доли ЛУКАНОВА

Със собствено радио могат да се похвалят жителите на силистренското село Българка! То носи името "Бръчма" и е кръстено на някогашното населено място, което днес е станало махала. Негов създател е Мирослав Петров, чието детство е минало именно там. 44-годишният мъж живее в Силистра, но често се отбива в китното селце, където има много топли спомени. В опит да възроди любимото си населено място Мирослав решава да създаде радиоточка, която да е достъпна онлайн за всички, които обичат хубава музика.

"Концепцията на радиото е да внесе онази музика, която все по-рядко може да се пусне или чуе някъде. Било то в ефирни или онлайн радиостанции. Стилове, на които рядко се отделя внимание, като джаз, фънк, диско от 60-те и 70-те години. Хората са жадни за тази музика. Кръстих го "Бръчма", защото искам да запазя духа на селото, защото малко или много то е започнало да се обезлюдява", споделя пред "България Днес" Мирослав.

Реклама

Веднъж в седмицата Петров прави предаване на живо. Говори за живота в селото и събира местни музиканти, които да свирят на живо. Радиоводещият обича да пуска и музика от грамофонни плочи. Дълги години Мирослав е бил диджей. Проблеми със слуха го отказват от професията и той започва работа, която няма допирна точка с любимите му мелодии. Страстта към хубавата музика обаче остава. От години мъжът събира грамофонни плочи, като до момента е събрал над 350 такива. За да не ги пази само за себе си, Миро решава да ги споделя с меломаните поне веднъж в седмицата.

"Много се радвам, че хората го оценяват. В началото имах един-двама слушатели. Връзката беше лоша заради интернета. Понякога имаше сигнал, друг път не. Информацията започна да се предава от уста на уста и вече има доста хора, които си пускат радио "Бръчма" от интернет. Лека полека се получиха нещата. Имаме слушатели дори от чужбина", радва се Петров.

В селото също много се радват. Местните добре познават Мирослав и инициативите му. Преди да създаде уникалното радио, мъжът организира киновечери през лятото. Всяка събота и неделя през топлите месеци в центъра на китното селце хората се събират, за да гледат с интерес стари български филми, с които са израснали.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама