Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14435441 www.bgdnes.bg

Внучката на убитата актрисата Виолета Донева е вменяема, психиатри я заковаха и отива на съд

Психиатрична експертиза заковава Ивет Стайкова

Разследването приключва скоро, могат да я обвинят за отнемане на живот по особено мъчителен за жертвата начин

Внучката на известната актриса Виолета Донева - Ивет Стайкова, обвинена за жестокото убийство на баба си, е вменяема и може да носи наказателна отговорност. Това показва петорната психиатрична оценка на момичето, а независимите вещи лица смятат, че няма никакви психически отклонения, каквито подозрения имаше до този момент, заяви за "България Днес" говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Реклама

Разследването е на финалната права. Остава само да бъде довършена повторната експертиза на трупа на актрисата, за да се установи дали е убита по особено мъчителен начин.

До налагането на петорната психиатрична оценка на Ивет се стига, след като поведението й показва само и единствено неадекватност. Пред магистратите в Софийския градски съд в средата на ноември миналата година погнатата за убийството на баба си внучка се подсмихваше, държеше се като невъзпитано дете. Даже се обръщаше към съдията, кикотеше се на съдебната охрана и говореше несвързани неща.

Приятели на Ивет също твърдят, че психическото й състояние не е наред, тъй като по едно време смятала, че Сатаната я преследва. Красивата девойка често не помни какво говори, а след това се обвинява и започва да посяга на себе си и да се извинява, разказват нейни приятели, пожелали да останат анонимни, пред "България Днес". Дали поведението й е просто детски цирк, защото Ивет е все пак само на 18 години, дали е заради злоупотребяване с дрога, или е хитър план, за да избегне наказателна отговорност, най-вероятно няма да разберем.

Едно е ясно. Поведението й и осигури двуседмичен престой в психото в Ловеч. В клиниката обвиняемата бе подложена на редовни срещи с психиатри и различни специалисти, на чиито плещи лежеше оценката на психичното й здраве. Най-важното в случая беше да се изясни състоянието на Ивет минути преди убийството и дали е съзнавала какво извършва. Експертите стигат до извода, че напълно е съзнавала какво извършва и какви ще бъдат последствията от деянието й.

79-годишната актриса бе открита мъртва в дома си в столичния квартал "Изток" на 22 октомври миналата година. Сигналът до тел. 112 е подаден от нейни съседи, които забелязват, че от няколко дни Виолета не е излизала от вкъщи. За да влязат в апартамента, полицаите разбиват вратата и попадат на безжизненото тяло на актрисата. По трупа на Донева криминалистите веднага забелязват видимите следи от насилие.

Не след дълго Ивет Стайкова е привлечена като обвиняема за това, че умишлено е умъртвила Виолета Донева, като многократно я наръгала с нож по главата, шията и гръдния кош. Това довело до остра кръвозагуба, в резултат на което настъпила смъртта й.

Реклама

Засега има две версии, по които работят разследващите. Едната гласи, че до фаталния инцидент се стига, след като Виолета отказва да даде за пореден път пари на внучката си за наркотици. Помежду им избухва скандал, който завършва с брутално убийство. Проверява се и друга версия - че внучката искала да се премести да живее в бабиния апартамент, но актрисата не искала, тъй като се притеснявала, че роднините й ще я изпратят в старчески дом.

След като стане готова и финалната експертиза на трупа на Донева, Софийската градска прокуратура ще внесе обвинителния акт в съда. Тогава ще стане ясно и по какъв начин ще бъде формулирано обвинението, защото има вероятност да обвинят Ивет в убийство в особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Това означава, че 18-годишната девойка я заплашва дори и доживотен затвор.

Говорителят на градската прокуратура Десислава Петрова каза пред "България Днес", че наблюдаващият прокурор прави всичко възможно, за да вървят нещата по-бързо, за да може скоро да стартира процесът и съответно да приключи по-бързо.

 Кариера

Донева завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1966 г. със специалност актьорско майсторство и телевизионна журналистика в СУ "Климент Охридски". Работи във Военния театър от 1967 до 1993, после се премества в общински театър "Възраждане" където е до 2006 г. Играе и на сцената на "Театър 199". През 2008 година става директор на театър "Възраждане" и така до 2010 г.

Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1973 г. През 80-те и 90-те години на ХХ век Донева участва във филми и в дублажи на ленти и сериали за Канал 1 и "Мулти Видео Център". Превежда пиесите "Жената от морето" на Хенрик Ибсен, "Любовни писма" на Албърт Гърни, "Някой зад вратата" на Едвард Радзински.

Четете още

Ивет Стайкова, обвинена в убийството на баба си Виолета Донева: Не ми пука

Ивет Стайкова, обвинена в убийството на баба си Виолета Донева: Не ми пука

Внучката, убила Виолета Донева, излезе от болница

Внучката, убила Виолета Донева, излезе от болница

Внучката на Виолета Донева: Щях да умра от свръхдоза!

Внучката на Виолета Донева: Щях да умра от свръхдоза!

Задържаха внучката на Виолета Донева за убийството на актрисата

Задържаха внучката на Виолета Донева за убийството на актрисата

Реклама
Реклама
Реклама