Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14443923 www.bgdnes.bg

Починалата голяма актриса Емилия Радева: Ванга ми е помагала много!

 

Отиде си от този свят малко преди да навърши 91 г., събра се на небето с най-добрата си приятелка

"За всичко хубаво в този живот си заплатих."

Това каза в едно от последните си интервюта голямата актриса Емилия Радева.

Звездата от редица филм си отиде от този свят на 11 май, на 90-годишна възраст, няколко дни преди рождения си ден.

Реклама

"Мама си отиде, мама напусна този прекрасен свят и половина от моята душа отлетя с нея! Бях до нея, отиде си освободена от болки и мъки, в светлината на добротата, любовта и изкуството, които сътвори на тази земя за мен и за всички вас, приятели и почитатели! Обичам те и ще те обичам до последния си дъх!", написа във фейсбук дъщерята на актрисата - Катерина, която също е тръгнала по пътя на майка си.

Почти до 90-ата си година голямата Радева играеше на сцената в проекти на формация "Артисти със сребро в косите".

Радева завинаги ще бъде запомнена с ролите си в "Матриархат", "Иконостасът", "Сиромашка радост" и сериала "Дом за нашите деца".

През 1974 г. Радева получава званието "Заслужил артист", а 6 години по-късно става и "Народен артист". През 2003 г. е наградена с орден Стара планина - I степен "за приноса си за развитието на българското изкуство и култура". През 2013 г. е наградена с "Аскеер" за цялостно творчество.

Една от най-интересните роли за Емилия Радева е в руски филм за Ванга. В 12-серийната поредица родната звезда играе свекърва на пророчицата.

Реклама

"Снимките бяха в село Плана. Играех в началото на филма, когато Димитър Гущеров води сляпата си жена Ванга при мен, да ни запознае, а той тръгва войник. Станаха много хубави драматични епизоди. Аз много обичах Ванга и я познавах лично", споделя приживе актрисата.

Двете с друга нейна голяма приятелка, също покойница, Невена Коканова често са били гостенки на пророчицата от Петрич.

"Ванга ми помогна, бях нещо притеснена за внука и ми каза, че няма проблеми. За мен тази жена е изключителна, извънземна. Не знам, всеки вярва по свой си начин. Ванга не ми предсказа за книгата, която по-късно написах, но фактически ми помогна, защото с хонорара от филма за нея си покрих половината от разходите по книгата. Казах си, по-добре да ги изгладувам, отколкото да се моля на някого за спонсорство. Знам, че няма възвръщаемост, но реших, че книгата трябва да излезе", каза пред 2018 г. Радева.

След смъртта си тя се събра на небето с най-добрата си приятелка - Гинка Станчева, която си отиде от този свят само преди 3 месеца.

Редакцията изказва съболезнование на близките на великата актриса!

Четете още

Голямата Емилия Радева на 23 май става на 90 г.: За всичко хубаво съм си платила!

Голямата Емилия Радева на 23 май става на 90 г.: За всичко хубаво съм си платила!

Емилия Радева озвучи филм за светец
Емилия Радева озвучи филм за светец

Емилия Радева озвучи филм за светец

Реклама
Реклама
Реклама