Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14558857 www.bgdnes.bg

Дебют за новородени леопардчета

До месец варненци ще им се радват 

Бебетата ще имат нов дом, търсят си осиновители 

До месец посетителите на варненския зоопарк ще могат да видят дебюта на бебетата леопардчета. Те се родиха на 10 април и все още са прекалено малки, за да бъдат показвани на хора. Трябва да станат малко по-самостоятелни, за да могат да издържат на първоначалния стрес - да са сред много хора.

Другият фактор от който зависи това кога ще могат да бъдат видени, е новите им домове да влязат в експлоатация. Предстои финална документация, която трябва да бъде подписана от общината и да бъде издаден обектът, в който ще живеят бебетата.

Реклама

Информацията сподели пред "България Днес" ветеринарният доктор Михаил Василев, който се грижи за новородените в зоопарка в морската столица.

Той разказа, че малките, които скоро ще станат на два месеца, са момченца и тежат по три килограма, но наддават и растат бързо. Те са плод на любовта между двойката леопарди, която пристигна във Варна от Словакия преди няколко месеца.

"Очаквахме раждането на леопардчетата, тъй като майката започна да проявява признаци за това няколко седмици по-рано. Беше отделена от мъжкия в специално местообитание, с вътрешно помещение, в което да може да направи бърлога и да роди спокойно", посочи ветеринарят.

Д-р Василев разказа, че родителите на дивите животни са на 10 и 11 години, но както и бебетата им все още нямат имена, тъй като не са осиновени. Осиновителите им ще могат да ги кръстят.

"Осиновяването не означава, че човекът може да вземе животното в дома си или да влезе в клетката му и да пипа животното. Срещу месечна издръжка, която за голям леопард е 200 лв. на месец и покрива всички нужди на животното - храна, поддръжка на дома му, медицинско обслужване и грижи, осиновителят получава сертификат и табелка с имената му пред дома на леопарда", разясни ветеринарят.

Реклама
Реклама
Реклама