Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14566484 www.bgdnes.bg

Прапраплеменник на войводата Александър Ботйов: Христо Ботев и днес щеше да вдигне народа на бунт

Пак би срещнал псевдопатриоти и разочарование 

"Ако Христо Ботев беше жив, щеше да е разочарован от това, което вижда, но пак щеше да поведе всичко живо в границите на България към борбата за свободата. Псевдопатриоти и бунтари на маса, силни само на думи щеше да срещне и днес."

Това сподели пред "България Днес" 21-годишният Александър Ботйов. Прапраплеменникът на гениалния поет-революционер събра няколко десетки свои творби в първата си стихосбирка "Когато бръшлянът поникне".

Реклама

Със своя брат Чавдар продължават Ботевия род. Те са прапраплеменници на повелия над 200 четници на кораба "Радецки" бунтовник, който няма преки наследници.

Баща му е историкът Боян Ботйов, който е начело на Общонародната фондация "Христо Ботйов" и е правнук на брата на героя ген. Кирил Ботев. Майка му Екатерина Попова е журналистка.

Едва на 19, Александър Ботйов сам издава свой вестник - "Бинокъл". Негови статии, интервюта и стихове са публикувани в различни вестници и новинарски сайтове.

Александър е категоричен - данните и твърденията, че четническа завера стои в основата на убийството на Христо Ботев, не отговарят на истината.

"Убеден съм, че Ботев не е убит от българска ръка, а от вражи куршум. Имаме достатъчно предателства в нашата история още от Средновековието. Би било много тъжно, коварно и отвратително за цялата идея за свободата, ако това е истина", смята Ботйов.

Потомъкът на славния поет-революционер тръгва по стъпките на "четвъртата власт". Той е студент във факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

Реклама

"Харесва ми да информирам и споделям истината. И това да достига до хората, а не да бъдат засипвани с пошлост и глупави новини без никаква стойност. Знаех, че това е поприще, в което работата много често се явява неблагодарна. Знаех, че трябва да се отдадеш на писането. Смятам, че това е изкуство и възможността да съчетавам творческия си стремеж", посочва Александър Ботйов.

При всяка възможност Александър, Чавдар и баща им присъстват на всички мероприятия, свързани с войводата.

Реклама