Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14592132 www.bgdnes.bg

Хасан откри най-голямата манатарка в България

Гъбата рекордьор тежи 1,7 кг и е широка 112 сантиметра 

Чудовищно голяма манатарка откъснаха гъбари в Разградско!

Гигантът е открит край село Езерче и смело се бори в класацията за най-едър екземпляр, намиран по родните земи. Огромната манатарка тежи впечатляващите 1,7 килограма, висока е 32 сантиметра, дебела е 8 сантиметра, а най-възхитителен е диаметърът на шапката - цели 112 сантиметра.

На рекордьора попада Хасан Джамбазов, който тръгва на излет заедно със своите роднини Акиф и Периха Акифови. Разходката им се оказва изключително успешна, като успяват да напълнят пет чанти с гъби.

Реклама

Според експертите миколози, които се занимават с науката за гъбите, има логично обяснение на богатия урожай. Метеорологичните условия сега са изключително подходящи за хиперрастеж на гъбите. През последните дни се изсипват доста напоителни дъждове, като в съчетание със слънце и високи температури това гарантира силно развитие на мицелите.

Манатарката е считана за царицата на гъбите у нас и е една от най-ценните в кулинарията заради страхотния си аромат.

"Малките гъби ги бланширахме за паниране за зимата, а големите си ги поделихме - една за братовчедите ми от Разград, една за мен. Моята ще оставя засега на съхранение на хладно, но първо ще изкарам на центъра да я огледат и други любители на гъбите", разказва Хасан за местната медия "Екип 7".

Гъбарят явно е любител на рекордите, защото преди време успява да отгледа и да се похвали с единична чепка грозде, която тежи внушителните 3 килограма.

Внимавайте за двойници

Преди да напълните кошницата си с гъби, трябва да сте сигурни, че те не са отровни. Манатарката има два отровни двойника - дяволска гъба и пурпурночервена манатарка. Дяволската гъба, която всъщност е вид манатарка, е слабо отровна и не е смъртоносна за хората. Нейната консумация може да предизвика силно разстройство. Лесно се различава от ядливата манатарка, защото след откъсване бялото месо посинява за около 2-3 минути. Пурпурночервената манатарка се среща рядко у нас. Тази гъба е в списъка на защитените видове в Червената книга. Подобно на дяволската гъба и нейното месо посинява при нараняване.

Четете още

Топ 5 на най-лечебните гъби в света

Топ 5 на най-лечебните гъби в света

Александра Василева набра най-голямата гъба

Александра Василева набра най-голямата гъба

Реклама
Реклама
Реклама