Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14600158 www.bgdnes.bg

ВОЙНА за наследството на Къро

Някой трябва да овладее каналите и имотите на застреляния бос

Таки, Радо Слънцето и Ами са основните играчи, които ще се борят за територията на Каменов

Войната за наследството на Къро започва!

Очакват се трусове и мафиотски сблъсъци за бизнесите на Красимир Каменов, всеки по-голям играч ще иска част от пая! Всичките бизнеси на висаджията у нас останаха без стопанин, след като Къро беше ликвидиран на 25 май в дома си в Кейптаун, Република Южна Африка. Жена му Гергана, охранителят му Деан и детегледачката на на кримисемейството също бяха показно разстреляни.

Реклама

Експерти смятат, че изстрелите в къщата на Къро в далечна Африка скоро ще се повторят и у нас, защото наистина има да се разпределя огромен финансов ресурс, с който оперираше убитият и неговото обкръжение.

Понеже децата на убития в Южна Африка бос са още съвсем малки, те едва ли ще наследят нещо от бизнесите на баща си. За каналите и имотите, които е контролирал Къро, ще се сборят наистина големите риби, прогнозират запознати.

Главните герои, които имат интерес към наследството на Къро в България, са Христофорос Аманатидис-Таки, Радостин Бързанов - Радо Слънцето и Размиг Чакърян-Ами. На преден план започва да се изплува от сенките и мистериозна фигура, която прекарва контрабандни мобилни телефони през ГКПП Капитан Андреево. Този мистериозен бизнесмен се спряга и за наследник на Каменов. За него се знае само, че е натрупал огромен капитал от схемите с контрабандни телефони и че е бил доверен човек на Къро.

Размиг Чакърян-Ами отдавна има вземане-даване с Къро. Твърди се, че докато е охрана на боса, той започва връзка с жена му Светлана. Тъй като повечето бизнеси на Къро са на името на съпругата му, тя и Ами успяват да му отмъкват почти всичко под носа на Каменов. Къро и бившата му съпруга, както и въпросният Ами водят дела за различни бизнеси и имоти от години. След смъртта на Каменов се откриват нови възможности в тази насока. Малко след четворното убийство полицията погна Размиг Чакърян-Ами, но той успя да се изплъзне на органите на реда.

Христофорос Аманатидис-Таки ще е другото голямо име, което вероятно ще се включи в борбата за наследството на Къро. По неофициални данни именно Таки изиграва основна роля в ликвидирането на боса в Южна Африка. Според предположенията това става, след като Каменов дава информация, че Таки е свързан с убийството на Ружа Игнатова.

Приятели от деца, врагове като възрастни. Такава е историята на Къро и Таки. Пред повече от двайсет години двамата приятели от "Люлин" започват с дребни кражби и грабежи. След това преминават в школата на Мето Илиянски, който изчезна мистериозно през 2003 г.

Реклама

Още преди изчезването на Мето Илиенски се смята, че Къро и Таки започват да работят за Георги Илиев. Жоро - Главния е лидер на групировката "ВИС-2". Зад фасадата на различни по вид бизнес членовете й се занимават с рекет, изнудване, кражби, производство и разпространение на наркотици и други криминални дейности. Георги Илиев е убит през 2005 г.

След убийството на Жоро Илиев Къро и Таки вече имат нужния опит, връзките и отношенията, за да работят самостоятелно. Счита се, че оттогава двамата контролират голяма част от наркопласмента в София. Заедно с това наследяват и голяма част от официалните активи на ВИС. Това включва хотели, концесии на плажове, концесии на паркинги в София, зеленчуковата борса в "Слатина" и до голяма степен и контрола на пункта на границата с Турция - Капитан Андреево.

Именно разделението на цялата тази власт става повод и за раздора между Къро и Таки, които до убийството на Каменов бяха в изострени отношения.

Друг интересен играч в схемата може да се окаже бившият бодигард на Васил Илиев и Таки Радостин Бързанов - Радо Слънцето. Преди години той се превърна в новия голям бос в Слънчев бряг. След принудителното бягство на Таки в Дубай именно Бързанов стана негов наместник у нас. От името на боса Радо Слънцето управлява десетки хотели, ресторанти и дискотеки в Слънчев бряг.

Сега всеки от тримата замесени най-вероятно ще поиска да сложи ръка на наследството на Къро за себе си. Ами изглежда в най-неизгодна позиция, защото в момента е издирван от полицията. От друга страна обаче, чрез бившата жена на Къро той може да предяви официално права върху част от наследството на убития. Дали другите двама ще са съгласни с това и какво ще стане, предстои да разберем.

Бизнесите на Каменов

Официално в България Каменов има участие като собственик в две фирми "Ауто Мобайл" АД и "Слатина Къра" АД. Първата е свързана със скритата и полукриминална приватизация на големите общински паркинги в София, които почти без никакви инвестиции носят огромна печалба.

По-голямата част от неофициалния е с хотели и заведения по морето, в Банско и Пампорово. Публична тайна е, че скъпарският плаж "Какао бийч" и почти целият курорт Слънчев бряг от години се контролираше преди от Къро и Таки, като техен наместник там е Радо Слънцето. Впоследствие след предателството Къро бе отлъчен.

Според запознати Къро с подставени лица е собственик на една от големите български банки. Неговата групировка държеше канали за наркотрафик и контрабанда.

Имаше и фабрики за нелегални цигари, шеф на една от които бе бившият полицай Любомир Иванов-Любо Полицая, който беше убит от колоездач до столичен мол, с няколко куршума в тялото и един контролен изстрел в главата.

Реклама
Реклама
Реклама