Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14600522 www.bgdnes.bg

ЕХА! Бум на розово фламинго по морето

Търсят тишина и бягат от хората 

Ветеринар зове да ги браним от бракониери 

"Колонията на розовото фламинго край Бургас расте. През последните години популацията на екзотичната птица сериозно се покачва. Новосформираната колония към момента е с около 600 индивида общо и се счита, че е в разцвета си."

Това заяви пред "България Днес" ветеринарният лекар и експерт по птиците Йоан Славчев. Коментарът му бе по повод тревожната новина, че розовото фламинго избяга от Поморийското езеро.

Реклама

Според експерти от "Зелени Балкани" - организация в областта на опазването на редки видове и местообитания в България, птиците напускат езерото заради човешкия фактор. Въпреки забраната за практикуване на водни спортове в Поморийското езеро, което е защитената зона, хората махат табелките и нехаят за пернатите.

"Розовото фламинго не е типично за страната ни. Случайни птици са преминавали и са кацали в Бургас, за да си починат и да се нахранят в плитките, топли, солени водоеми, каквито са плитчините на бургаските езера. Там те се хранят с микроорганизми, които водят до тяхното оцветяване. Птиците периодично се местят от езеро в езеро, като започват да строят гнезда, което означава, че има възможност да се родят и бебета от вида у нас", коментира д-р Славчев.

По негови думи, за да остане птицата у нас, хората трябва да спрат да навлизат на територията на езерата, защото смущават птиците. Друг рисков фактор за розовите пернати в Атанасовското езеро е, че само няколко километра ги делят от летище Бургас.

"Начинът да се съхрани видът е да се предпазва от бракониери и безпокойство. За съжаление, в България много защитени видове се обстрелват. Дали по погрешка, или защото някой решава да вдигне пушката и да гръмне птица, много застрашени видове изчезват", каза ветеринарният лекар.

Четете още

Джена яхна розово фламинго
Джена яхна розово фламинго

Джена яхна розово фламинго

Хазарта гушка фламинго в Тайланд
Хазарта гушка фламинго в Тайланд

Хазарта гушка фламинго в Тайланд

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама